x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Măsurile de sprijin pentru persoanele afectate de pandemie vor fi reluate

Măsurile de sprijin pentru persoanele afectate de pandemie vor fi reluate

08 Oct 2021   •   11:30
Măsurile de sprijin pentru persoanele afectate de pandemie vor fi reluate

Plata indemnizației pentru șomaj tehnic va fi reluată de ANOFM. Totodată, părinții vor beneficia de zile libere plătite și vor fi acordate din nou măsurile de sprijin pentru mediul economic afectat de pandemia de COVID-19. 

Se continuă și aplicarea măsurii "kurzarbeit". Aceasta se va aplica până 31 decembrie 2021.

"Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările şi completările ulterioare", transmite ANOFM.

Indemnizația se impozitează și vor fi plătite contribuțiile sociale. 

Potrivit OUG 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV, aceștia vor beneficia de zile libere plătite în procent de 75% din salariul de bază pentru o zi lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, pentru efectuarea cursurilor online de către elevi. Măsura se aplică până la sfârşitul anului şcolar 2021 - 2022, fără vacanţe. Beneficiarii sunt persoanele care au copii sub 12 ani, sau sub 26 de ani pentru copiii cu handicap înscriși în unități de învățământ. 

În privina măsurii "kurzarbeit", potrivit Legii nr 58/2021, care oferă posibilitatea ca agenţii economici să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaţilor pe perioada stării de urgenţă, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia, se va acorda 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru.

×