Cu un CV tremurând în mână, îmbrăcaţi la patru ace, zeci de persoane stau cuminţi pe scaune aşteptând să intre la interviu. Tineri fără experienţă sau economişti în căutarea unei ocazii de a strânge bani repede, aceştia vânează un post pe o navă de croazieră. Promisiunile: 12 ore de muncă pe zi, dar şi mii de dolari pe lună.
Caravana Job Cruise e vânată de mii de români din toată ţara. Compania de recrutare selectează personal pentru contracte între şase şi opt luni pe nave de croazieră – adevărate oraşe plutitoare cu mii de pasageri, dar şi mii de angajaţi care trebuie să fie la datorie între 10 şi 12 ore pe zi, zi de zi.
"O navă de croazieră funcţionează după statutul unui hotel pe uscat. Nu e absolut nicio diferenţă. Acolo sunt diverse departamente, de housekeeping, de recepţie, de bucătărie, de frontdesk, de întreţinere şi mentenanţă", spune agentul de recrutare Cristian Grigorescu. Potrivit acestuia, din 1.000 de aplicanţi sunt selectaţi, de regulă, 150-200 de candidaţi, care vor avea şansa unui interviu direct cu angajatorul. "Cam 95% dintre ei ajung la bord", spune Grigorescu.
Salariile variază în funcţie de complexitatea slujbei. Pentru meseriile care nu necesită calificare – curăţenie, chelneri etc, veniturile pleacă de la 800 de dolari pe lună. Un angajat cu specializare – bucătar, crupier, manager poate ajunge şi la 4.000 de dolari. Salariile mari atrag pe posturi mici oameni supracalificaţi, cu studii.
"Un candidat trebuie să conştientizeze că acolo se şterge totul cu buretele şi nu ţine nimeni cont că a terminat o facultate economică sau are un master în educaţie. Însă, este foarte adevărat că, tocmai astfel de candidat, dacă reuşeşte să facă faţă presiunii, este cel care ajunge manager. El va fi, practic, un manager de top, pentru că a plecat de pe o poziţie de jos, ştie exact ce presupune o astfel de poziţie şi ştie că tocmai aceste poziţii fac ca roată să se învârtă. Pe el nu-l mai poate păcăli nimeni", spune Cristian Grigorescu.