x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Oameni pregatiti sa afle adevarul

Oameni pregatiti sa afle adevarul

29 Sep 2004   •   00:00

Profesia de detectiv particular este o activitate complementara activitatii organelor de politie. Detectivul particular este individul pregatit profesional ca in cadrul unei societati specializate sa culeaga date si informatii cu privire la cazurile incredintate.

ANCA ARDELEANU

Cei care au curajul de a accepta provocarea unei profesii posesive, care presupune disciplina si autodisciplina, se pot orienta spre profesia de detectiv particular. Este o activitate cu caracter permanent, nu este un simplu job si nici un hobby. Este o activitate intelectuala. Profesia de detectiv particular a aparut ca o activitate complementara activitatii organelor de politie, in cadrul unei institutii private. Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca candidatii la aceasta profesie este absolvirea unei scoli postliceale de detectivi sau desfasurarea de activitati in domeniul apararii, ordinii publice sau sigurantei nationale.

Perioada de scolarizare dureaza doi ani si consta in pregatire specifica. Pentru obtinerea licentei, ei trebuie sa depuna acte care sa certifice ca sunt romani si au domiciliul in tara, ca sunt apti din punct de vedere medical, ca nu au cazier si ca nu desfasoara activitati care implica exercitarea autoritatii publice.

CALITATILE DE DETECTIV. "Personalul selectat pentru aceasta profesie trebuie sa aiba o serie de calitati: inteligenta si capacitate de sinteza, spirit de observatie, putere de memorare, imaginatie, aptitudini de comunicare, rezistenta la efort prelungit, puterea de a pastra un secret. De asemenea, a fi loial, impartial, responsabil, profesionist si discret sunt obligatii majore ale detectivului particular. Este o profesie exercitata in egala masura de femei, cat si de barbati. Varsta optima de angajare este de 35-45 de ani, dar au sansa de a aborda aceasta profesie si tinerii absolventi", afirma Maria Bumbaru, presedinte al Asociatiei Nationale a Detectivilor din Romania.

MUNCA. Activitatile desfasurate de detectivii particulari sunt numeroase. "Verifica in ce masura angajatii sunt compatibili cu cerintele posturilor pe care le ocupa, cat si loialitatea angajatilor sub raportul sarcinilor profesionale si respectarea secretului profesional. La solicitarea unor persoane fizice cauta si obtine documente privind stabilirea filiatiei, obligatii privind participarea la masa succesorala, disparitii de persoane. De asemenea, se ocupa si de verificarea unor medii viciate, contracararea santajului si a hartuirii. Informatiile obtinute sunt destinate exclusiv clientului. Detectivul particular functioneaza doar in domeniul privat. Salariul acestuia variaza in functie de puterea economica a agentiei la care lucreaza, cat si in functie de complexitatea cazului. Este platita pregatirea lui, nu ora de lucru", sustine Maria Bumbaru. Agentiile de detectivi exista in Romania inca din 1991, insa legea care a eliminat ambiguitatile legate de aceasta profesie dateaza din iulie 2003, si anume Legea 239/2003. In prezent, legea este la Camera Deputatilor si se crede ca va fi in curand votata.

OBLIGATII, SUSPENDARE

Dreptul de a profesa al detectivului particular poate fi suspendat pentru o luna pana la trei luni, pentru incalcarea competentei, iar licenta poate fi anulata daca abaterea se repeta la mai putin de un an de la expirarea suspendarii.

Detectivul particular nu poate investiga cazuri care pun in pericol siguranta nationala, nu poate urmari diplomati sau ambasadori, nu poate efectua investigatii cu privire la cauzele penale aflate in lucru la organele judiciare. De asemenea, ei nu au voie sa aiba o activitate salarizata in cadrul altor profesii. Obligatiile detectivilor sunt folosirea unor metode si mijloace de investigare prin care sa nu dauneze libertatilor cetatenesti si, de asemenea, ei trebuie sa pastreze secretul profesional cu privire la actele, datele si imprejurarile despre care au luat cunostinta. Nu au voie sa uzeze de calitatea de detectiv particular decat in interesul serviciului.

×
Subiecte în articol: cariera particular