x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Optiune - Tinerii muncesc in vacanta

Optiune - Tinerii muncesc in vacanta

de Catalin Pruteanu    |    05 Aug 2006   •   00:00
Optiune - Tinerii muncesc in vacanta

Vara nu inseamna relaxare si concedii pentru toti. Pe litoralul romanesc, dar si in statiunile montane, tinerii, dar nu numai, profita de oportunitatea unor locuri de munca sezoniere si banoase.

Pe timpul verii, ofertele de angajare sunt variate si nu se rezuma numai la clasicele joburi de camerista, chelner, saormar, pizzer, vanzator de inghetata, de seminte si de ziare pe plaje. Tinerii studenti pot folosi vacanta pentru a-si strange bani de studii sau pentru propria vacanta, dar si pentru a-si pune bazele viitoarei cariere profesionale. Este al doilea an in care Mihai lucreaza la o terasa din Costinesti. Prima data a aflat dintr-un anunt la ziar ca poate veni pe litoral sa castige bani, avand masa si cazarea asigurate. A telefonat si s-a hotarat peste noapte sa plece la Costinesti. "Persoana cu care am vorbit atunci mi-a spus ca salariul propriu-zis nu este cine stie ce, dar ca se castiga foarte mult din bacsisuri. Plus ca oferea cazare si masa gratuite. Asa ca m-am hotarat repede, oricum nu prea aveam ce face acasa", povesteste el. Mihai este din Vaslui, judetul cu cel mai mare somaj din tara, si este student la Iasi, la Litere. "In Vaslui nu prea gasesti ceva de munca asa usor si, oricum, se plateste foarte prost", mai spune el. Pentru ca a fost multumit de el, patronul insusi i-a telefonat cu cateva luni inainte de inceperea sezonului, propunandu-i nu acelasi post de chelner, ci o pozitie mai buna, de supraveghetor, pe un salariu, bineinteles, mult mai consistent. "O sa incerc, dupa sezon, sa caut ceva in domeniul serviciilor, cred ca am acum ceva experienta", marturiseste Mihai.

LA RECEPTIE. Si Cristina Dragomir a ales sa-si sacrifice vara in favoarea unor bani cu care sa-si plateasca taxele scolare. Cristina, studenta in anul al treilea la o specializare economica a unei facultati particulare din Bucuresti, lucreaza acum in Eforie Sud, la receptia unui hotel proaspat renovat. "Este o munca destul de comoda, uneori plictisitoare, dar incerc sa invat cat mai mult. Aici nu se pune problema de bacsisuri sau alte atentii. Este un job bun din anumite puncte de vedere, adica aici inveti ce inseamna relatiile cu publicul, inveti cum sa vorbesti cu clientii, trebuie sa zambesti, sa-ti dai interesul. Inveti sa lucrezi cu o baza de date, sunt ceva avantaje", spune Cristina, care, atunci cand s-a angajat la hotel, a avut avantajul de a cunoaste bine limba engleza. Dupa terminarea facultatii, studenta se gandeste sa incerce, cu ajutorul parintilor, o mica afacere cu o pensiune turistica pe terenul bunicilor dintr-o comuna de langa Brasov.

MOTOCICLETA. DJ intr-o discoteca din Mamaia este Razvan, care nu urmeaza nici o facultate, pentru ca de-abia la anul va da BAC-ul. Pana atunci, Razvan strange bani pentru o motocicleta, punandu-le turistilor insetati de dans si de distractie muzica. "Anul asta este categoric mai putina lume, au inceput oamenii sa se mai orienteze, dar ne descurcam." La 18 ani, Razvan are deja o mica afacere cu sezlonguri de inchiriat turistilor veniti la plaja. Desi va trebui sa-si caute un nou loc de munca la sfarsitul sezonului, tinerii care se decid sa lucreze pe timpul verii vor ramane, in afara de banii castigati, cu avantajul unei experiente profesionale care le va fi foarte folositoare la terminarea studiilor.

SOMAJUL SCADE IN CONSTANTA
Unul dintre judetele cu cea mai mica rata a somajului este Constanta. Este de la sine inteles ca aici o buna parte din angajati lucreaza in turism. Ca si in cazul judetelor Brasov si Gorj, in Constanta s-a inregistrat o scadere a numarului somerilor in luna iunie, comparativ cu luna precedenta. Constanta este judetul cu cea mai mare scadere a numarului somerilor: 1.582 de persoane. Potrivit datelor publicate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din Constanta, in iunie 2006 au fost inregistrati 11.023 de someri, fata de 12.605 in luna mai, rata somajului scazand de la 4,2% la 3,6%. In luna iunie, in municipiul Constanta, ponderea somerilor in cadrul populatiei active este de 0,9%, in municipiul Mangalia, ponderea este de 1,1%, iar in Eforie si Techirghiol, procentele sunt de 1,2 si respectiv 0,8.

Ne puteti scrie pe adresele: cariera@jurnalul.ro sau la Piata Presei Libere nr. 1, scara D, etaj VIII
×
Subiecte în articol: cariera