x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Schimbare IMPORTANTĂ pentru pensionarii care au cotizat 10-15 ani. Ce se întâmplă cu pensia de urmaș

Schimbare IMPORTANTĂ pentru pensionarii care au cotizat 10-15 ani. Ce se întâmplă cu pensia de urmaș

de Redacția Jurnalul    |    10 Ian 2023   •   11:10
Schimbare IMPORTANTĂ pentru pensionarii care au cotizat 10-15 ani. Ce se întâmplă cu pensia de urmaș

O schimbare importantă în legea pensiilor îi vizează și pe angajații care au cotizat la sistemul public timp de 10-15 ani. Ei au dreptul la pensie în momentul în care împlinesc vârsta necesară.

Cuantumul acesteia se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de  muncă. 

Se face astfel o diferență între salariații care au contribuit la sistemul de pensii de stat între 10-15 ani și cei care au plătit timp de peste 15 ani. Ultimii vor primi 45% din salariul minim brut, la care se adaugă 1% pentru fiecare an de vechime. 

Înainte de această modificare nu exista nicio diferență în funcție de anii lucrați de către cei care beneficiază de pensia minimă.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, arată noua Lege a pensiilor.

Pensia de urmaș

Au fost aduse schimbări și la pensia de urmaș, respectiv ajutorul pentru soțul supraviețuitor.  După decesul unuia dintre soți, cel care a rămas îmn viață, și are vârsta de pensionare, va primi 25% din pensia persoanei decedate. 

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie. Este vorba de ajutorul pentru soţul pensionar supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată în actul normativ. 

×
Subiecte în articol: pensie vechime 15 ani pensie de urmas