x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Recalcularea pensiilor. Românii care NU vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie 2024

Recalcularea pensiilor. Românii care NU vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie 2024

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2024   •   12:30
Recalcularea pensiilor. Românii care NU vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie 2024
Sursa foto: StefanRadosavljevic/Getty Images/iStockphoto

Unii pensionari nu vor primi bani în plus de la 1 septembrie 2024.

Este situația celor cu pensii foarte mari dar și a persoanelor care au un stagiu mic de cotizare. 

Fiecare român poate înregistra o creștere diferită a pensiei, cuprinsă între 1% și 100%, în funcție de trei elemente esențiale:

  • punctele contributive
  • punctele necontributive
  • punctele de stabilitate.

Când va crește punctul de pensie

Punctajul fiecărui pensionar va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei, pentru recalcularea pensiei.

Pensia minimă va rămâne neschimbată, la fel și punctul de pensie, până la 1 ianuarie 2025.

Pensionarii cărora nu le vor crește veniturile

Circa 1,7 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus dar nici nu le vor scădea veniturile, spunereprezentanții Guvernului.

Printre aceștia se numără cei cu un stagiu redus de muncă și care, în acest moment, încasează pensia minimă. Aceștia vor primi, în continuare, pensiile sociale actuale, de 1.281 de lei.

De exemplu, în cazul unui pensionar cu un stagiu de cotizare de 15 ani, care are o pensie de 1.281 de lei și un număr total de puncte de 15,35, ar trebui să aibă, după recalculare, un venit de 1.245 de lei. Însă, ținând cont de faptul că autoritățile au promis că nicio pensie nu scade, ci va rămâne la cuantumul cel mai convenabil după recalculare, pensionarul respectiv va rămâne cu un venit lunar de 1.281 de lei. 

Șeful CNPP, Daniel Baciu, a explicat că este vorba despre  ”pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”. 

Ce pensii rămân neschimbate

Pensia nu va crește la recalculare pentru cei cu pensii foarte mari. De exemplu, un pensionar cu 22 de ani de contribuție, având un punctaj mediu anual de 3,5, primește deja o pensie de 7.100 de lei.

Cele mai mari creșteri de pensii

Persoanele care au un stagiu de cotizare complet vor primi o indexare consistentă. De exemplu, un pensionar cu 36 de ani stagiu contributiv, 40 de puncte de contribuție, cu o pensie de 2.600 de lei, va primi o mărire de 65%, adică peste 4.000 de lei, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: recalculare pensii pensionari pensii