Astfel că România este penultima din clasament, situându-se pe locul 26 din 27, cu cele mai mici pensii dintre țările comunitate.
Pensia media în țara noastră este 382 de euro lunar, potrivit Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale. Pe ultima poziție se află Bulgaria, cu 226 de euro pe lună.
Totodată, media europeană este de 1.294 de euro pe lună, mai mare trei ori decât valoarea pensiei medii din România.
În realitate, situația este și mai rea deoarece în calculul pensiei medii au fost luate în considerare pensia de stat, pensiile private sau asigurări ce au componentă de economisire.
La polul opus se află Islanda, cu o medie de 2.762 de euro lunar, urmată de Luxemburg 2.575 de euro pe lună şi Norvegia cu 2.438 de euro lunar.
Ţări mai apropiate de noi au şi ele pensii medii mai mari. În Ungaria, pensia medie este de 398 de euro pe lună, în Polonia 538 de euro iar în Estonia 569 de euro lunar.
Cele mai mici pensii din UE
- România - 382 Euro/ lună
- Bulgaria - 226 Euro/ lună
Media europeană: 1.294 Euro/ lună
Cele mai mari pensii din UE
- Islanda - 2.762 Euro/ lună
- Luxemburg - 2.575 Euro/ lună
- Norvegia - 2.438 Euro/ lună
Valoarea pensiei medii în estul Europei
- Ungaria - 398 Euro/ lună
- Polonia - 538 Euro/ lună
- Estonia - 569 Euro/ lună
Ministrul Muncii a anunțat că procesul de recalculare este finalizat în proporție de 99,9% iar pensionarii români mai au de așteptat doar până în septembrie 2024 pentru venituri mai mari.
„Toate pensiile vor fi recalculate. Fac foarte mult teren, întâlnesc foarte mulți pensionari și mulți dintre aceștia, în funcție de tipul de pensie pe care îl primesc întreabă: „Dar pensia mea va fi recalculată?”. Da, toate pensiile vor fi recalculate, suntem în grafic atât la Casa Națională de Pensii Publice, cât și la casele teritoriale de pensii, cât și la minister.
În primul rând, vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la CNPP și casele teritoriale de pensii, fiindcă joi când am vorbit ultima oară cu domnul președinte și doamna secretar național de la CNPP aveam deja 99,9% procesul de reevaluare, ceea ce înseamnă că deja datele cu privire la drepturile de asigurări sociale ale românilor sunt introduse, sunt preluate din format letric, așa cum au fost până acum, acele dosare cu șine, acele dosare vechi pe care le aveam, fie că aveam români care au ieșit la pensie pe Legea 27/1966 până la 263/2010, aveam toate datele greu de accesat, lucrătorii de la casele de pensii trebuiau să caute în documente pe hârtie, în format letric. Azi, acest proces de introducere a datelor în format electronic este aproape a fi finalizat, ceea ce este o veste foarte bună pentru români”, a explicat Simona Bucura Oprescu, potrivit Antena3 CNN.