x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Pentru însurăţei: Încă cinci zile de concediu

Pentru însurăţei: Încă cinci zile de concediu

de Diana Scarlat    |    25 Iun 2009   •   00:00

Dacă vacanţa de vară e prea scurtă, se poate prelungi legal cu încă cinci zile de concediu. Asta nu pentru toată lumea, ci doar pentru cei care se căsătoresc, în funcţie de contract.



Toţi însurăţeii au dreptul, conform articolului 147 din Codul muncii, la cinci zile libere plătite, în afara concediului legal, înainte sau după căsătorie.

Zilele libere plătite care nu se includ în durata concediului de odihnă se acordă în cazul unor evenimente familiale deosebite, numărul acestora fiind stabilit prin contractul colectiv de muncă pe ramură, aplicabil, sau prin regulamentul intern.

MEDIUL PRIVAT
Conform articolului 61 alin. (1) din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, salariaţii din sectorul privat au dreptul la aceleaşi zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii: 5 zile pentru căsătorie, 2 zile pentru căsătoria unui copil, 5 zile+10 zile pentru naşterea unui copil, dacă salariatul a urmat un curs de puericultură, 3 zile pentru decesul soţului, copilului, părinţilor sau socrilor, o zi pentru decesul bunicilor, fraţilor sau surorilor.

Conform legii, prevederile intră de drept în fiecare contract individual de muncă al salariaţilor din sectorul privat, cu caracter şi enumerare minimală, în sensul că se poate deroga în favoarea acestora prin negocieri colective la nivel de ramură, grup de unităţi sau unitate, precum şi prin negocieri individuale.

BUGETARII
De aceleaşi zile libere beneficiază şi funcţionarii publici, potrivit art. 24 alin. (1) din H.G. nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare. Aceste categorii au dreptul la 5 zile de concediu plătite pentru căsătorie, 3 zile pentru naşterea sau căsătoria unui copil şi 3 zile pentru decesul soţului sau al unei rude de până la gradul II. Funcţionarilor publici li se mai plăteşte o zi de concediu pentru controlul medical anual.

Poliţiştii beneficiază de câte 5 zile de concediu plătite, în baza art. 20 alin. (1) din H.G. nr. 1578/2002, pentru căsătorie, naşterea sau căsătoria unui copil şi pentru decesul soţului sau al unei rude de până la gradul al II-lea. Poliţiştii mai pot beneficia de învoiri plătite cu durata de cel mult 5 zile calendaristice în caz de accidentare sau de îmbolnavire gravă a unuia dintre membrii familiei, în situaţia unor dezastre care i-au afectat domiciliul sau domiciliul părinţilor, socrilor sau copiilor şi pentru alte situaţii sau evenimente excepţionale.

×