x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Permis de munca pentru Austria

Permis de munca pentru Austria

de Cristian Petru    |    13 Iul 2005   •   00:00
Permis de munca pentru Austria

Romanii au ales in ultimii ani sa plece la munca in strainatate. Locurile de munca mai bine platite i-au facut sa isi paraseasca familiile si sa plece in strainatate. Pentru a munci in Austria este nevoie de permis de munca.

Persoanele care vor sa lucreze in Austria trebuie sa obtina permisul de sedere si aprobare de munca, potrivit legii 218 din 1975. Pentru activitatile sezoniere este necesara doar aprobarea de munca. In vederea obtinerii permisului de sedere, solicitantul trebuie sa detina un certificat de siguranta. Acesta este eliberat de oficiile regionale ale fortei de munca si va fi prezentat viitorului angajator. Aprobarea de munca se obtine pe o perioada de cel mult un an si poate fi prelungita la cerere. In cazul schimbarii slujbei sau chiar a pozitiei in cadrul aceleiasi intreprinderi este necesara solicitarea unei alte aprobari de munca.

ACTE. Aprobarea de munca si certificatul de siguranta sunt solicitate de catre angajatorul austriac. Acesta primeste un duplicat al acestor aprobari, pe baza carora va solicita permisul de sedere autoritatilor austriece, respectiv reprezentantelor acestora din tara. Aprobarile se acorda pentru o perioada de cel mult 6 luni si nu se pot prelungi.

Daca perioada de lucru depaseste 6 saptamani, aprobarile de sedere se elibereaza de ambasada. In Austria sunt cautati specialistii in domeniul tehnologiei informatice si financiar-bancar. Pentru activitatile sezoniere se cauta, in general, lucratori in domeniul turismului si al gastronomiei.

INFORMATII. Pentru desfasurarea unei activitati sezoniere in Austria, angajatorul trebuie sa se prezinte la oficiul fortelor de munca din localitate ("Arbeitsmarktservice") pentru a obtine un "permis de munca" nominal pentru cetateanul roman. Mai multe informatii puteti obtine accesand adresa de internet a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, www.omfm.ro.

×
Subiecte în articol: cariera munca