x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Peste 7.800 de angajaţi din agenţiile guvernamentale vor fi puşi pe liber

Peste 7.800 de angajaţi din agenţiile guvernamentale vor fi puşi pe liber

de Florina Zainescu    |    18 Noi 2009   •   00:00

Executivul a avizat un set de 65 de hotărâri pentru restructurarea agenţiilor guvernamentale, proces prin care numărul acestor instituţii publice va fi redus la circa jumătate şi care va conduce la concedierea a peste 7.800 de angajaţi.

Numai că nu Cabinetul interimar Boc îi va trimite propriu-zis pe aceşti oameni în şomaj, ci următorul Executiv, pentru că procedurile vor dura circa 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii de restructurare. Mai întâi, o parte din personalul agenţiilor desfiinţate va fi încadrat în limita posturilor aprobate pentru instituţia care preia activitatea acestora şi abia după se vor face concedierile.

Executivul a anunţat anterior că va reduce un număr de 9.362 de posturi din agenţiile guvernamentale, peste 7.800 de persoane urmând să fie concediate. Acestora li se adaugă alţi 5.416 angajaţi din companiile şi regiile autonome subordonate Ministerului Economiei, pentru care s-a decis deja să fie concediaţi până la sfârşitul anului. Prin acest proces, Guvernul estimează că vor rezulta economii totale de circa 150 de milioane euro.

Marea restructurare
Cele mai posturi vor fi tăiate de la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (1.092 locuri), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (920 posturi), Inspecţia Muncii (808 locuri), Arhivele Naţionale (548 posturi), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (513 posturi), potrivit Mediafax. Alte reduceri de posturi vor fi efectuate la Agenţia Naţională de Cadastru (252 locuri), Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor (212 locuri), Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (201 posturi), Agenţia pentru Servicii Informaţionale (200 locuri), Biroul Român de Metrologie Legală (195 posturi), Agenţia Naţională a Medicamentului (151 locuri), Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor (135 locuri), Academia de Poliţie (100 posturi), Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (97 locuri), precum şi la direcţiile de sănătate publică (304 locuri) şi direcţia de muncă (143 posturi).

În procesul de restructurare au fost incluse, printre altele, şi Ministerul Tineretului şi Sportului (139 posturi), Ministerul Agriculturii (136 locuri), AVAS (88 posturi), Ministerul Comunicaţiilor (58 locuri), Ministerul Educaţiei (40 locuri), Ministerul Sănătăţii (29 posturi), Ministerul Culturii (25 locuri), Ministerul pentru IMM (10 locuri).

Veniturile, confiscate
Reorganizarea este efectuată în baza Legii de restructurare a agenţiilor guvernamentale, care stabileşte şi transferul veniturilor proprii ale acestor structuri la bugetul de stat. Astfel, autorităţile publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii, dar reorganizate de Guvern ca instituţii publice finanţate integral de la bugetul de stat sunt obligate să vireze la buget disponibilităţile financiare, inclusiv cele păstrate în depozite, în termen de maximum 5 zile. Suma totală care va ajunge astfel la bugetul de stat este estimată la aproximativ un miliard de euro.

Subrefecţi PD-L, în loc de profesori universitari
Pe ultima sută de metri de interimat, premierul Emil Boc a mai luat o decizie: a schimbat profesorii universitari cu subprefecţi PD-L în comisia de recrutare de înalţi funcţionari publici. Trist, dar adevărat. El a semnat o decizie prin care încetează calitatea de membri în comisia de concurs pentru recrutarea înalţilor funcţionari publici a mai multor persoane, respectiv Marius Profiroiu, profesor universitar doctor la ASE, Dan Claudiu Dănişor, profesor universitar doctor la Universitatea Craiova, George Poede, profesor universitar doctor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, şi Marinela Neacşu, consilier juridic la Prefectura judeţului Ialomiţa.

În locul acestora au fost numiţi Mioara Mantale, subprefect Bucureşti, Cristina Ecaterina Coruţ, subprefect Bucureşti, Antonel Jîjîie, subprefect Dâmboviţa, şi Victoriţa Diaconu, subprefect Teleorman. Oameni de casă ai PD-L, aceştia au primit de la Boc dreptul de a fi membri ai comisiei de concurs pentru recrutarea înalţilor funcţionari publici, pentru durata rămasă a mandatului persoanelor restrase. Adică pentru o perioadă de 6-10 ani.

Premierul a mai decis încetarea calităţii de membri în comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru recrutarea înalţilor funcţionari publici în cazul lui Liviu Pop, profesor universitar doctor Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Aristide Gheorghiu, profesor şi director adjunct la Grupul Şcolar Electroputere Craiova, Camelia Teocan, inspector de specialitate la Consiliul Judeţean Satu Mare, Elena Zara, secretar la Consiliul Judeţean Bacău. În locul acestora au fost numiţi Gigi Petre, subprefect Ialomiţa, Dorel Ursu, subprefect Caraş-Severin, Lucia Ilie, director executiv la Prefectura Iaşi, Corina Manolache, inspector la Prefectura Ilfov.

Iar în calitate de membri supleanţi ai comisiei de concurs pentru recrutarea înalţilor funcţionari publici au fost numiţi Ion Cîrstoiu, subprefect Argeş, Virgil Panduru, subprefect Olt, Ovidiu Anghel, subprefect Buzău, Dana Popa, consilier Prefectura Vâlcea, Lucică Bogdan, şef serviciu Prefectura Călăraşi, Aura Bozdoacă, director executiv Prefectura Constanţa, Mihaela Roşeţ, secretar al oraşului Târgu Ocna, judeţul Bacău.

×
Subiecte în articol: munca