x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Probleme serioase la legea prin care părinții pot sta acasă cu copiii când se închid școlile

Probleme serioase la legea prin care părinții pot sta acasă cu copiii când se închid școlile

16 Mar 2020   •   13:23
Probleme serioase la legea prin care părinții pot sta acasă cu copiii când se închid școlile

Legea nr. 19/2020, prin care angajații care au copii vor primii o indemnizație pentru zile libere atunci când se închid unitățiile de învățământ a fost publicată sâmbătă, 14 martie 2020, în Monitorul Oficial. 

Deși actul normativ vrea să vină în ajutorul familiilor, mecanismul de aplicare al acestui act normativ este discutabil, iar costurile sunt suportate, per ansamblu, de angajator.

Art. 3. alin 1 din lege prevede că indemnizația se plătește din banii angajatorului și se ridică la 75% din salariul brut.

"Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat."

Iar art.2. alin. 4 stipulează că, pentru anumite categorii, este nevoie de acordul societății pentru ca părinții să poată beneficia de aceste facilități.

"Prevederile se aplică angajaților din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, doar cu acordul angajatorului."

De reținut: nu se decontează ca un concediu medical obisnuit.

×