Săptămâna aceasta au fost lansate două proiecte strategice cu finanţare FSE pentru angajaţii din România. Unul dintre cele două proiecte vizează ocuparea forţei de muncă, iar celălalt, securitatea şi sănătatea în muncă.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a lansat astăzi un proiect european de peste 10 milioane de lei pentru creşterea gradului de ocupare în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 25 de ani. Proiectul strategic "Campanie de comunicare privind serviciile Serviciului Public de Ocupare oferite tinerilor şi angajatorilor" vizează în special informarea tinerilor privind posibilităţile pe care le au pentru a-şi găsi un loc de muncă, dar şi sprijinirea lor pentru a şti cum să-şi facă un CV, sau cum să se prezinte la un interviu. Este finanţat din Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) 2007 - 2013, Axa 4 - "Modernizarea Serviciului Public de Ocupare".
În cadrul proiectului vor fi realizate şi patru rapoarte de cercetare, calitativă şi cantitativă, în rândul angajatorilor şi în rândul tinerilor care sunt înregistraţi la serviciile publice de ocupare (SPO). De asemenea, va fi asigurat suport informaţional pentru 47 de birouri de self-service, aceste materiale având rolul de a sprijini tinerii să-şi găsească pe cont propriu un loc de muncă.
STIMULAREA ABORDĂRII ACTIVE. Proiectul a fost elaborat pornind de la identificarea nevoii de creştere a calităţii şi eficientizării serviciilor furnizate în prezent de către SPO, în acest sens fiind prevăzută o campanie de informare cu privire la facilităţile oferite. "Prin folosirea de mijloace, canale informaţionale şi tactici care să ofere un maxim de impact, campania urmăreşte stimularea unei abordări active a procesului de căutare a unui loc de muncă şi educarea deprinderilor necesare unui astfel de demers, dar şi informarea angajatorilor cu privire la serviciile ANOFM oferite de cadrul legal în vigoare", explică managerul proiectului, Adina Croitoru. Proiectul este implementat în parteneriat cu trei companii naţionale, are o durată de 16 de luni şi un buget total de 10.016.900 lei.
Proiectul strategic "Campanie de comunicare privind serviciile SPO oferite tinerilor şi angajatorilor", finanţat din Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 (POS DRU), Axa 4 - "Modernizarea Serviciului Public de Ocupare".
SIGURANŢA ÎN CONSTRUCŢII. Un alt proiect atrategic finanţat din fondurile FSE, lansat la începutul acestei săptămâni, vizează promovarea conceptului de securitate şi sănătate la locul de muncă. Proiectul strategic "Siguranţa în Construcţii" a fost demarat în luna decembrie 2009 şi se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, având o valoare de peste 4,5 milioane de euro. Elementul central este elaborarea şi punerea în practică a instrumentelor de management pentru Prevenirea Riscurilor Profesionale (PRP) în IMM-urile din sectorul construcţiilor din România, în concordanţă cu directivele comunitare şi legislaţia naţională în vigoare. Aceste instrumente de management vor fi ulterior prezentate în detaliu personalului din IMM-urile vizate în cadrul unor sesiuni de formare, organizate în cadrul proiectului.
BENEFICIARI. În cadrul acestui proiect vor fi instruite 1.200 de persoane, dintre care 400 sunt manageri şi persoane cu responsabilităţi tehnice din sectorul construcţiilor, 680 sunt muncitori, iar 140 sunt ingineri, arhitecţi, specialişti în sănătate şi securitate la locul de muncă. "Necesitatea implementării unui astfel de proiect este de la sine înţeleasă, dacă privim statisticile referitoare la accidentele de muncă mortale înregistrate în domeniul construcţiilor în anul 2008. Acestea depăşesc 26% din totalul accidentelor mortale de muncă la nivelul economiei naţionale. Cele mai frecvente accidente produse în domeniul construcţiilor sunt cele care depind de respectarea normelor de protecţie şi a existenţei unui sistem de management al riscurilor", explică Gabriela Popescu, director de Proiect. Obiectivul proiectului va fi atins printr-o serie de activităţi care vor urmări să crească gradul de informare şi de conştientizare, atât al managerilor, cât şi al muncitorilor din cadrul IMM-urilor din construcţii, cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, prin introducerea instrumentelor şi metodologiilor de gestionare a prevenirii riscurilor profesionale.
Citește pe Antena3.ro