România, pe ultimele locuri în UE la protecția socială în 2019
România a alocat 11,9% din PIB pentru protecția socială în 2019, mult sub media UE de 19,3%, arată datele Eurostat.
Protecţia socială a fost cel mai important domeniu pentru cheltuielile guvernamentale în 2019, pentru toate statele comunitare, dar ponderea acestor cheltuieli variază între 24% în Finlanda şi 8,9% în Irlanda.
Cinci state membre, respectiv Finlanda, Franţa, Danemarca, Italia şi Austria, au alocat peste 20% din PIB pentru protecţia socială în 2019. La polul opus se află Irlanda, Malta, Bulgaria şi România care au cheltuit 12% din PIB.
Totalul cheltuielilor publice în Uniune a fost de 46,6% din PIB, similar cu 2018, dar în scădere faţă de nivelul de vârf din 2009, când au fost de 50,7% din PIB.
Cea mai mare parte a cheltuielilor publice au fost reprezentate de protecţia socială, cu circa 19,3% din PIB, urmate de sănătate 7%, serviciile generale ale administraţiei publice 5,8%, educaţie 4,7, afaceri economice 4,4%, ordine şi siguranţă publică 1,7%, apărare şi recreere, cultură şi religie 1,2%, protecţia mediului 0,8%, locuinţe şi afaceri comunitare 0,6%.
La cheltuielile guvernamentale pentru sănătate, pe primul loc se află Austria, cu 8,3%, urmată de Danemarca 8,2% şi Franţa 8%. Cel mai mic procent este alocat de România, Cipru, Letonia, Bulgaria, Irlanda, Ungaria, Polonia, Estonia, Grecia, Spania, Croaţia, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia şi Slovenia, cu procente sub media de 7% în blocul comunitar.
În privința educației, Suedia este pe primul loc 6,9%, urmată de Danemarca 6,3%, Belgia 6,2% şi Estonia 6%. Pe ultimele locuri sunt România, Bulgaria, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi Slovacia, cu procente sub media de 4%.

Ştiri din .ro
- Poliția în alertă, la Timișoara: un om a murit, unul grav rănit, după o încăierare între două grupuri de migranți UPDATE 3 Aproape 300 de migranți ridicați de pe străzi FOTO Pressalert.ro
- Două inspectoare de la Protecția Consumatorului Timiș, condamnate pentru corupție. Ce fapte au comis Pressalert.ro
Bugetul firmei tale: cum pui la cale cheltuielile și cum economisești
Modalitati de promovare online a unei afaceri: un ghid pentru incepatori
Ce trebuie să știi dacă vrei să schimbi furnizorul de energie electrică
APIA a început plățile pentru sectoarele vegetal și zootehnic, aferente Campaniei 2020
La CFR Marfă vor fi concediați 1.400 de angajați
Ministrul Dezvoltării Cseke Attila își ține aproape colegii din UDMR cu angajări de lux
Legea lui Dorel: șoferii sancționați contravențional pot alege perioada în care să stea fără carnete
