Circa 28% dintre cetățenii UE, respectiv 35 de milioane de persoane nu pot pleca în concediul de vară timp de o săptămână din cauza lipsei banilor. Totodată, procentul ajunge la 59,5% pentru cei aflați în risc de sărăcie, arată studiul Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES).
Cei mai afectați sunt grecii, unde 88,9% din persoanele aflate în pragul sărăciei nu își permit un concediu, urmați de români cu 86,8%, croați cu 84,7%, ciprioți 79,2% şi slovaci 76,1%. Mulți dintre aceștia sunt șomeri sau pensionari, dar și muncitori cu salarii mici.
În această categorie se află 7 milioane de italieni, 4,7 milioane de spanioli, 4,3 milioane de germani, 3,6 milioane de francezi, 3,1 milioane de polonezi și 3,07 milioane de români.
Inegalitățile au crescut în 16 state UR în ultimii zece ani. În România, 86,8% dintre persoanele aflate în risc de sărăcie nu pot să plece în vacanţă, comparativ cu 46,7% pentru cele cu venituri de peste 60% din medie. Decalajul a crescut continuu din 2010.
"Creşterea inegalităţii în materie de vacanţe arată că beneficiile creşterii economice în Europa de-a lungul ultimului deceniu nu au fost împărţite corect", spune secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) va înainta un proiect de directivă europeană referitoare la salariile minime și care va fi dezbătută în Parlamentul European, în această vară. Aceasta urmărește introducerea unui prag decent pentru asigurarea salariul minim legal, care nu va putea fi sub 60% din salariul mediu din orice stat UE.
17 țări UE au salariul mimim legal mai mic de 60% din venitul mediu național.