x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salariul mediu net a scăzut în pandemie. La cât au ajuns câștigurile lunare în această vară

Salariul mediu net a scăzut în pandemie. La cât au ajuns câștigurile lunare în această vară

09 Oct 2020   •   14:13
Salariul mediu net a scăzut în pandemie. La cât au ajuns câștigurile lunare în această vară
Sursa foto: CatEyePerspective/Getty Images/iStockphoto

Salariul mediu brut a scăzut cu 2,4% în luna august, față de perioada anterioară, respectiv de 131 de lei, ajungând la 5.337 de lei. Salariul mediu net a scăzut cu 2,9%, respectiv cu 97 de lei, situându-se la 3.275 de lei, transmite Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari câștiguri au fost în tehnologia informației, cu o medie de 7.431 de lei. Cele mai mici au fost în domeniul HoReCa, de 1.704 lei.

În lunile anterioare, salariile au fost mai mari datorită acordării de prime ocazionale, a unor drepturi în natură, distribuirii de dividende, etc. 

Scăderile din august au fost cauzate de întreruperi ale activității, șomaj tehnic, producție nerealizată, încasări mici.

Cele mai mari reduceri de venituri au fost cu 17,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior; între 11,5% şi 14% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor din tutun, a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; între 5% şi 8,5% în fabricarea produselor textile, intermedieri financiare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transporturi aeriene, distribuţia apei.

Diminuări între 3-5% s-au înregistrat în extracţia minereurilor metalifere, prelucarea pieilor, industria construcţiilor metalice, colectarea şi epurarea apelor uzate, tranzacţii imobiliare, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, asigurări, activităţi de poştă.

Creșterei semnificative au fost de 5,7% în servicii conexe de extracție, în 5,4% industria auto, până la 3% în telecomunicații, activități culturale, fabricarea băuturilor. 

Și în sectorul de stat au fost scăderi de salarii, provocate însă datorită acordării tichetelor de vacanță în luna iulie. Cele mai mari reduceri au fost de 12,1% în îmnvățământ, 2,6% în administrație publică și de 1,2% în sănătate. 

Cu toate astea, salariul mediu net din luna august a fost mai mare cu 7,6% comparativ cu perioada similară din 2019.

 

×
Subiecte în articol: salariu ins