x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Schimbări la voucherele de vacanță în 2024. Valoare şi reguli de acordare

Schimbări la voucherele de vacanță în 2024. Valoare şi reguli de acordare

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2024   •   17:45
Schimbări la voucherele de vacanță în 2024. Valoare şi reguli de acordare

Voucherele de vacanţă reprezintă un fel de beneficiu pe care angajatorul alege să îl ofere angajatului.

Potrivit Legii 296/2023, începând din anul 2024, vor primi tichete de vacanţă doar angajații de la stat ale căror salarii nete se situează sub 8.000 de lei/lunar. Măsura va fi menținută cel puțin până în 2026. 

La angajații din sectorul privat, alegerea de a oferi sau nu vouchere de vacanță ca beneficiu extrasalarial rămâne la latitudinea angajatorului.

Nu există o perioadă fixă când sunt oferite aceste tichete. Unii angajatori le oferă în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaţilor şi-au planificat concediile. Acestea mai pot fi oferite în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie.

Valoarea voucherelor de vacanță

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Tichetele de vacanță sunt emise pe numele tău și nu pot fi transferate altcuiva. Ele sunt create special pentru tine, pentru a te bucura de toate beneficiile lor. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Totodată, trebuie să iei în calcul faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Este bine de ştiut faptul că tichetele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: vouchere vacanţă