x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Şcoală pentru ucenici, reînvierea unei tradiţii

Şcoală pentru ucenici, reînvierea unei tradiţii

de Diana Scarlat    |    03 Dec 2010   •   12:35
Şcoală pentru ucenici, reînvierea unei tradiţii
Sursa foto: /Thinkstock

140836-thinkstock100980612.jpgÎn incinta Colegiului Tehnic de Construcţii şi Arhitectură „Christian Kertsch” din Braşov, cursurile şcolii de ucenici Dr Iuga de Sălişte au început oficial anul acesta, pe 15 noiembrie, oferindu-le cursanţilor metoda de învăţare prin sistemul dual. Această metodă presupune pregătirea unui ucenic implicând şcoală cu ore de teorie şi ore de practică şi muncă în întreprinderea sau firma care îl trimite la şcolarizare. „Noi considerăm că numai acest sistem poate pregăti personal muncitor având o calificare serioasă. Germania este una dintre ţările care demonstrează calitatea acestui sistem de pregătire, însumând anual peste 1.600.000 de ucenici. Şcoala Dr Iuga de Sălişte îşi pro­pune revigorarea uceniciei ca formă de pregătire profesională şi, totodată, introducerea unui sistem coe­rent de educare şi formare profesională în România şi Europa de Est”, explică Marius Filipaşcu, vicepreşedintele fundaţiei cu acelaşi nume, care a făcut posibilă apariţia şcolii de meserii de la Braşov.

Fundaţia Dr Iuga de Sălişte a fost şi va fi în conti­nuare sprijinită în activitatea sa referitoare la pregătirea ucenicilor de şcoala de Meserii din Neustadt an der Aisch, Germania, care îi monitorizează activitatea, sprijinind-o şi în formarea cadrelor didactice, alături de Camera Meseriaşilor din Franconia de Mijloc (Nürnberg, Germania). şcoala va fi specializată în pregătirea anumitor meseriaşi din domeniul construcţiilor, ucenicii primei clase fiind calificaţi în meseria de parchetar – linolist.

Ucenicul sau discipolul este cel care învaţă meserie de la un maestru pe care îl ajută cum poate, încercând să facă aceeaşi muncă şi să-i fure secretele. Opusul unei „fabrici de diplome” despre care se vorbeşte tot mai des pe piaţa muncii din România, şcoala de meserii pregăteşte forţa de muncă de care piaţa are nevoie ime­diată. Şi chiar dacă ultimele decenii ale regimului co­munist au format o nouă tradiţie a studiilor universi­tare făcute cu orice preţ, noua realitate economică ara­tă că cele mai eficiente meserii nu sunt cele „libe­rale”, ci exact cele care produc ceva palpabil. Aşa se ex­plică şi faptul că România se confruntă cu o adevărată „inflaţie de diplome”, cu facultăţi transfor­ma­te în „fabrici de şomeri” şi cu nevoia continuă de re­ca­lificare şi de reorientare profesională a absolvenţilor de studii superioare.

La fel se explică şi salariile mici ale celor cu studii superioare, în comparaţie cu muncitorii calificaţi, sau numărul foarte mic de locuri de muncă pentru absolvenţi de facultate şi numărul mare de oferte pentru cei cu studii medii sau profesionale. Tradiţia învăţării în sistemul de ucenicie este foarte veche nu doar la noi în ţară, ci în toată lumea, însă ul­ti­mele decenii au şters din memoria noastră această mo­dalitate de învăţare, fiind înlocuită cu un alt sistem edu­caţional. Ucenicia rămâne însă pe lângă cel mai vechi sistem de învăţare şi cel mai eficient, pe de o parte, pentru că îl aduce pe învăţăcel în contact direct cu meseria pe care o va practica, forţându-l să se confrunte cu toate problemele pe care aceasta le ridică şi să găsească soluţiile practice cu ajutorul maestrului, iar, pe de altă parte, pentru că învăţarea prin muncă presupune şi un produs finit, aducând beneficii imediate.

×
Subiecte în articol: cariera piata muncii