x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Siderurgiştii au ieşit în stradă

Siderurgiştii au ieşit în stradă

de Diana Scarlat    |    10 Iul 2009   •   00:00

Sindicaliştii din siderurgie au ieşit ieri în stradă pentru a atrage atenţia asupra problemelor grave ale sistemului. Peste 150 de membri ai Federaţiei Metarom, afiliate la CNS "Cartel Alfa", au pichetat simultan sediile Preşedinţiei şi Guvernului.



Protestatarii consideră că statul trebuie să intervină urgent pentru salvarea metalurgiei, prin măsuri imediate de menţinere a locurilor de muncă şi crearea altora noi. Sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că în acest moment, metalurgia românească lucrează la doar jumătate din capacitate, 20% din personalul acestei ramuri, aproximativ 6.000 de oameni rămânând fără locuri de muncă. Mai mult, de la 1 iulie se anunţă disponibilizări în lanţ, în toate centrele metalurgice ale ţării, iar 60% din personalul rămas se află în şomaj tehnic.

SOLUŢII
Liderii Feredaţiei spun că intervenţia statului în acest domeniu s-ar putea face în primul rând prin utilizarea prioritară a produselor româneşti în programele investiţionale guvernamentale în infrastructură, astfel urmând a fi încurajată producţia internă, implicit activitatea întreprinderilor, deci vor fi salvate şi locurile de muncă. Alte măsuri propuse de sindicate sunt acordarea creditelor cu garanţii guvernamentale, prin băncile agreate de stat, respectiv CEC şi Eximbank. Şi stoparea importurilor de produse metalurgice, scăderea preţurilor la utilităţi, în special la energie electrică şi gaz, pentru o mai bună funcţionare a agenţilor economici.

Protestatarii au depus petiţii cu revendicările lor la Guvern şi la Preşedinţie, chemând autorităţile la dialog social, prin întâlniri comune între sindicate, patronate şi factorii de decizie guvernamentali responsabili. Liderii protestatarilor au declarat că acţiunile sindicale vor continua până când guvernanţii îşi vor lua angajamente ferme în privinţa scoaterii din colaps a metalurgiei româneşti.

×