x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Sindicaliştii cer soluţii anticriză

Sindicaliştii cer soluţii anticriză

de Diana Scarlat    |    15 Mai 2009   •   00:00
Sindicaliştii cer soluţii anticriză

"Jos Gu-vernu' / jos Bă-ses-cu! / ho-ţii ! / ho-ţii! / Huooooo!" Mesajele de dragoste şi prietenie ale sindicaliştilor faţă de conducerea ţării s-au auzit ieri în centrul Capitalei din peste 7.000 de guri. Supăraţi pe cei care ar trebui să găsească soluţii pentru criză, membrii Blocului Naţional Sindical vor politicieni responsabili, cu soluţii pentru criza economică.



"Criza nu se combate singură!", au scris pe pancarte sindicaliştii nemulţumiţi de lipsa soluţiilor pe care ar fi trebuit să le găsească atât Guvernul şi preşedintele României, cât şi patronatele. Potrivit lui Costin, sindicaliştii cer păstrarea locurilor de muncă, prin programe concrete care să asigure creşterea numărului de joburi.

"Suntem pregătiţi să punem la dispoziţie Guvernului un proiect care să ducă la crearea a 100.000 de noi locuri de muncă", a declarat Costin, bazându-se pe faptul că există zone ale economiei care ar putea genera joburi chiar şi în această perioadă de criză economică. Sindicaliştii din BNS cer reducerea preţurilor, astfel încât produsele şi serviciile de bază să fie accesibile tuturor categoriilor sociale, deoarece scumpirea combustibililor şi a energiei electrice va afecta grav populaţia în această perioadă.

Acţiunea BNS este comună cu cea a Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES). Membrii acesteia ies în stradă în perioada 14-16 mai, la Bucureşti, Madrid, Bruxelles, Praga şi Berlin, cu sloganul comun: "Luptaţi împotriva crizei - Oamenii înainte de toate".

"SĂ LE ARĂTĂM PRIETENIA!"
Sindicaliştii au intrat ieri în Capitală după ora 10:00, ajungând la punctul de întâlnire de la Muzeul Ţăranului Român în jurul orei 12:00 când au şi pornit marşul de protest. Ajunsă în faţa clădirii Guvernului, coloana şi-a exprimat "dragostea" faţă de politicienii din palatul Victoria cu huiduieli, fluiere, goarne luate de la stadion şi diverse expresii nonverbale uşor recognoscibile.

"Hai să le trasnmitem mesajul nostru de prietenie!", a strigat unul dintre organizatorii urcaţi în camionul încărcat de BNS cu difuzoare: "Huoooo! Ho-ţii!/ Ho-ţii!/ Ruşineee!/ Jos Gu-ver-nu'!" au strigat în cor cele peste 7.000 de voci sindicale, îndreptându-şi degetele din mijloc spre clădirea care, de altfel, nu are nici o vină. În ciuda protocolului de colaborare între PSD şi BNS, jumătate din guvernul înjurat de sindicalişti fiind PSD.

Coloana s-a îndreptat apoi spre Calea Victoriei, mergând către Ministerul Economiei, apoi către Ministerul Muncii, punctul final al marşului. De protestul sindicaliştilor BNS s-au bucurat cel mai mult copiii de la Şcoala Generală nr. 11, situată chiar lângă Muzeul Ţăranului Român. În pauza de la ora 12:00, elevii au învăţat lecţia "marşul sindical", cu participare interactivă.

Au fluturat prin curtea şcolii steguleţele albastre ale confederaţiei, pe care le-au primit de la membrii BNS, s-au pozat cu fundalul sindical de dincolo de gard şi au înregistrat zgomotul marşului. Mai supăraţi au fost micuţii biciclişti cărora bună parte dintre cei 500 de jandarmi delegaţi să aibă grijă de bunul mers al marşului le ocupaseră pistele de pe trotuare.



Lecţia de istorie contemporană din pauza de masă s-a încheiat pentru micuţii de la şcoala nr. 11 după ce coloana de manifestanţi s-a pus în mişcare, însă câţiva dintre elevii mai curioşi au apucat să-l mai vadă în faţa MŢR pe Deputatul PSD de Constanţa, Matei Brătianu, fost lider BNS, actual preşedinte al sindicatului Poşta Română, care s-a urcat în camion pentru a-şi încuraja la microfon alegătorii. Deputatul şi-a cerut scuze pentru cea de-a 13-a pensie pe care nu a putut-o introduce deşi promisese.

ŞI OCUPAREA S-A NĂSCUT TOT LA SAT
Proiectul anunţat de liderul BNS, Dumitru Costin, are în vedere investiţii în şcolirea şomerilor din mediul rural, astfel încât să crească simţitor gradul de ocupare în zonele cele mai sărace în joburi.

"Noi am pus bazele acestui proiect acum un an şi jumătate, în parteneriat cu ANOFM-ul. În urma unor evaluări pe care le-am făcut, aproape jumătate din populaţia României trăieşte la sat. Avem două Românii, iar 2,4 milioane de oameni sunt şomerii care-şi câştigă traiul de la o zi la alta prin agricultura de subzistenţă. Noi propunem crearea unei reţele naţionale pentru a aduce serviciile necesare în fiecare comună din România. Sunt peste 2.800 de comune în toată ţara, care au nevoie de servicii comerciale de calitate, servicii medicale, financiare, de turism şi multe altele pentru care se poate investi în pregătirea profesională a şomerilor din mediul rural. Astfel de centre generează cel puţin 40 de locuri de muncă noi, deci peste 100.000 în toată ţara. Există fonduri europene care pot fi accesate pentru asta, numai că pe guvernanţi nu i-a interesat până acum să investească în oameni", a declarat liderul BNS, Dumitru Costin.

Acesta a spus însă că este mulţumit de discuţiile pe care le-a avut ieri cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, şi speră într-o colaborare cât mai bună cu Guvernul, pentru a rezolva problema şomajului.

Marşul de protest BNS s-a încheiat în faţa Ministerului Muncii, după ora 13:30.

×