x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Spania da 800.000 de permise pentru ilegali

Spania da 800.000 de permise pentru ilegali

05 Ian 2005   •   00:00

LOCURI DE MUNCA
PROGRAM - Veste buna pentru romanii care nu au forme legale de munca Peste 30.000 de romani au plecat anul trecut legal la munca in Spania si peste 200.000 lucreaza ilegal. Din februarie si pana in aprilie, acestia din urma vor putea obtine un statut legal. Guvernul spaniol a aprobat un program prin care aproape 800.000 de persoane aflate ilegal in aceasta tara vor primi permise de munca.
CRISTIAN PETRU

JOBURI. Multi romani au plecat la munca in agricultura spaniola, atrasi de salariile mult mai mari decat cele pe care le castigau in tara
Salariile mari din Occident sunt o tentatie pentru multi romani. Posibilitatea de a castiga de zece ori mai mult decat in tara ii fac pe multi sa isi paraseasca familiile, casa si tara si sa plece la munca in strainatate. Spania este una dintre tintele favorite ale romanilor.

In cazul in care doriti sa lucrati in aceasta tara, trebuie sa obtineti viza de la Sectia Consulara a Misiunii Diplomatice spaniole din Romania. Romanii muncesc in Spania in agricultura, industrie, servicii, constructii si in domeniul forestier. Salariile sunt in functie de domeniu si de modul in care a fost obtinut locul de munca, dar cei care au contracte castiga aproximativ 1.000 de Euro.

LEGAL. Daca sunteti in legatura cu un angajator spaniol care doreste sa va angajeze, acesta trebuie sa faca anumite demersuri in tara sa. Daca nu aveti nici un contact cu vreun angajator, dar totusi vreti sa plecati la munca este recomandat sa va inscrieti in baza de date a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) din Bucuresti, strada Valter Maracineanu numerele 1-3. Prin intermediul OMFM, anul trecut au plecat la munca in Spania peste 30.000 de persoane. De asemenea, va puteti inscrie in baza de date a firmelor particulare care intermediaza obtinerea unui job in strainatate. In toata perioada calatoriei trebuie sa aveti cu dumneavoastra pasaportul. Odata aflat acolo, va trebui sa solicitati Documentul de Identitate pentru Straini din Spania.

ILEGAL. Multi romani s-au grabit sa ajunga in Spania, ocolind caile legale. Unele statistici arata ca, in acest moment, aproximativ 200.000 de romani muncesc ilegal in Spania. Plecati "la risc" sau cu ajutorul cunostintelor, romanii se chinuie sa supravietuiasca fara sa beneficieze de contracte legale de munca, fara asigurari platite si cu riscul ca oricand sa fie expulzati. Emigrantii ilegali sunt o prada usoara pentru retelele organizate care se ocupa de traficul ilicit de persoane si exploatarea acestora. Pericolele sunt mai mari in cazul femeilor care sunt uneori obligate sa se prostitueze. De asemenea, nu trebuie sa uitati ca, daca va aflati ilegal pe teritoriul spaniol, puteti fi expulzat, ceea ce va atrage interdictia de intrare in intreg spatiul Schengen pentru o perioada de maximum 10 ani. Exista insa o speranta si pentru persoanele aflate ilegal in Spania. Guvernul spaniol a aprobat vineri un program temporar de reglementare a situatiei muncitorilor aflati ilegal pe teritoriul acestui stat. Astfel, din februarie si pana in aprilie, aproape 800.000 de persoane aflate in aceasta situatie pot obtine permise de munca legale. Vor beneficia de aceasta facilitate persoanele care pot dovedi ca sunt in Spania de cel putin sase luni si au contract cu un angajator pentru cel putin inca sase luni.

ACTE
Dosarul celor care vor sa plece la munca in strainatate prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca trebuie sa contina:
  • doua fotografii tip pasaport
  • copie de pe actul de identitate
  • copie de pe pasaport cu valabilitate de minimum sase luni
  • fisa personala (tipizatul poate fi gasit la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca)
  • CV in limba romana (tipizat OMFM)
  • copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare si separat traducerea acestuia, efectuata de un traducator autorizat
  • copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise) si separat traducerea acesteia, efectuata de un traducator autorizat
  • adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos
  • cazier judiciar in original, care sa ateste ca solicitantul nu are antecedente penale (termen de valabilitate o luna)
  • declaratie pe propria raspundere legalizata notarial din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate
  • REINTREGIREA FAMILIEI
    Persoanele care stau legal un an in Spania si au autorizatie de rezidenta pentru cel putin inca un an pot solicita reintregirea familiei. Astfel, sotul sau sotia, copiii care nu au implinit 18 ani si parintii sau socrii aflati in intretinere pot locui in Spania impreuna cu dumneavoastra. Inainte de calatorie, rudele trebuie sa obtina o viza de rezidenta pentru reintregirea familiei. Mai multe informatii puteti obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei in Romania, strada Tirana, numarul 1, sector 1, Bucuresti, sau la telefon 021/230.17.30.

    De asemenea, puteti consulta paginile de Internet www.extranjeros.mir.es si www.mi.ro.
    ×
    Subiecte în articol: cariera Spania ilegal munca