x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Studenţii români din străinătate nu se vor întoarce acasă

Studenţii români din străinătate nu se vor întoarce acasă

de Diana Scarlat    |    15 Apr 2011   •   19:21
Studenţii români din străinătate nu se vor întoarce acasă
Sursa foto: /Thinkstock

35% dintre studenţii care au urmat studii universitare sau postuniversitare în străinătate declară că nu vor să se întoarcă acasă, 38% sunt încă nehotărâţi şi doar 24% sunt hotărâţi să vină în România. „Diferenţe apar între cei care au absolvit şi un master în România, aceştia tinzând să fie mai hotărâţi să nu se întoarcă în România (46% răspund nu), faţă de cei care au absolvit numai liceul sau licenţa în România, dintre care 36% respectiv 32% răspund nu. Foarte mulţi studenţi români din străinătate sunt descurajaţi şi de salariile foarte mici din ţară, şi de mediul economic, astfel încât aleg să muncească în străinătate. Eu am ales să vin să lucrez în România, pentru că aici mă pot dezvolta profesional.

Mulţi sunt încântaţi de ofertele entry level din alte ţări şi de salariile de acolo, dar pe termen lung nu există multe şanse de a se dezvolta în companiile mari”, spune Irina Scarlat, vice­pre­şedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Liga a realizat un studiu în rândul studenţilor din străinătate, pentru a descoperi motivele care-i împiedică să revină în ţară, în speranţa că se vor descoperi potenţiale soluţii pentru a-i aduce acasă. Pentru acest studiu au răspuns 752 de studenţi, 67% de sex feminin şi 33% de sex masculin. Media de vârstă este de 24,5 ani, cu o abatere standard de patru ani. Respondenţii sunt distribuiţi în 31 de ţări, 77% în ţări din Europa, 18% din Ame­rica şi 5% din alte locuri ale lumii.

De soarta studenţilor care-şi fac studiile în străinătate sunt interesate şi fundaţiile culturale din România, care încearcă să-i încurajeze să se întoarcă, pentru a contribui la creşterea economică a României.  Întoarcerea în România a tinerilor cu studii în străinătate este o pro­blemă pentru care încă se caută soluţii, dar există şi modele de succes, oportunităţi şi provocări demne de luat în seamă. Primul pas este iniţierea dialogului între tinerii întorşi în ţară, mediul corporatist şi reprezentanţtii instituţiilor publice, pentru a le spori accesul la joburi pe măsura aşteptărilor şi experienţei lor profesionale. Iar pentru cei care vor să studieze în străinătate, există burse oferite de fundaţii, chiar în această perioadă, respectiv între 15 aprilie şi 15 iunie începând înscrierile pentru cea de-a patra ediţie a burselor private pentru masteranzi şi doctoranzi „Orizonturi Deschise”. În cadrul acestui program vor fi acordate 100 de burse pentru următorul an universitar, dintre care 28 pentru bursierii din anii trecuţi care au un program mai mare de un an şi şi-au menţinut rezultatele academice, iar 72 pentru noii bursieri.

×
Subiecte în articol: piata muncii