x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Top 20 cei mai mari angajatori. Creşterea productivităţii le-a asigurat succesul

Top 20 cei mai mari angajatori. Creşterea productivităţii le-a asigurat succesul

de Alina Botezatu    |    23 Noi 2015   •   15:00
Top 20 cei mai mari angajatori. Creşterea productivităţii le-a asigurat succesul
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Cei mai mari 20 de angajatori au avut în 2014, primul an de creştere economică, 234.204 angajaţi. Numărul lor a fost cu 13% mai mic faţă de 2009, când criza a lovit cu putere economia românească, ceea ce a crescut profitabilitatea.

Salariaţii companiei OMV Petrom s-au dovedit anul trecut a fi cei mai productivi din România. Fiecare a adus companiei un profit de 102.829 de lei, de 2,3 ori mai mult, față de acum șase ani, când contribuia cu 45.007 lei. La fel ca ei, majoritatea salariaților firmelor din Top 20 angajatori au devenit mai productivi, după criză. „Tendința a fost, în ultimii şase ani, de creștere a ponderii companilor care au înregistrat profit cu un număr mai mic de angajați. Anul 2009 a fost unul al începerii reducerilor de personal, companiile punându-și, poate pentru prima oară, mai acut problema productivității”, ne-a spus Ioana Pielescu, Managing Partner al firmei de training Qipa.

Potrivit profesorului în economie Mircea Coşea, această tendință a apărut şi pentru că rata de schimb a rămas constantă, iar firmele n-au mai beneficiat de devalorizarea ratei. „Alte statistici arată că și gradul de înzestrare tehnică a firmelor a crescut, în această perioadă. A apărut un proces de modernizare important şi în ramurile care până acum câţiva ani erau în stagnare, cele care ţin de serviciile industriale. Acesta este şi unul dintre factorii care explică de ce poate să aibă loc și o creştere a salariilor”, a explicat Coșea.

Salariul mediu net a crescut cu 25%, între 2009 și 2014, fiind anul trecut de 1.706 lei. „În ultimii 3-4 ani, volumul businessului a revenit sau chiar a depășt nivelurile din 2008, dar numărul angajaților a rămas același. De aceea, ca indicator, productivitatea poate este mai mare, dar apare supra-încărcarea oamenilor, în anumite zone”, a detaliat Pielescu.

Firmele din Top 20 de angajatori au obţinut, cumulat, în 2014, un profit net, după scăderea pierderilor, de1,88 de miliarde de lei. Valoarea este importantă, în condițiile în care, în 2009, topul similar avea pierderi de 531,79 de milioane de lei „Spre deosebire de alte ţări, remarcăm un profit clar în domeniul comerţului, ceea ce înseamnă că piaţa a manifestat un trend spre consum, şi în sectorul bancar. Este o perioadă caracteristică de criză, când investiţiile de capital sunt mici şi cresc, într-o anumită măsură, consumul şi economiile în bănci, lumea îşi face rezerve”, a punctat Mircea Coşea.

Evoluția retailului din ultimii ani a dus la intrarea în top a Auchan, Dedeman și Mega Image. „Principala lecție învățată de angajatori a fost maximizarea profitului cu investiții echilibrate. A fost o perioadă în care s-au făcut reorganizări interne, s-au nișat investițiile în angajați, făcându-se distincții tot mai clare între cei performanți și cei cu performanțe scăzute”, susțin reprezentanţii companiei de resurse umane Lugera.

Pentru a reduce din personal, firmele au externalizat unele departamente, precum cele de resurse umane, PR şi marketing. În plus, pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele, firmele au pus accent mai mare pe specializarea angajaţilor.

8.038 de lei profit a adus, în medie, anul trecut, fiecare salariat al celor mai mari 20 de angajatori, față de o pierdere de câte 1.975 de lei/persoană, acum șase ani.

Cei mai mari angajatori români, înainte și după criza economică




×