Angajații care se vor retrage din activitate peste 10-20 de ani vor avea un venit mai mic față de sumele cu care au contribuit la asigurările sociale de-a lungul vieții.
Pensia se calculează individual pentru fiecare perioadă în care salariul brut a avut aceeași valoare.
De exemplu, un angajat cu un salariu brut de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă 2.400 de lei net, va ieși la pensie peste 10 ani cu un venit lunar de 1.250 lei, dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.
Astfel că doar la un salariu brut de 7.000 de lei, pensia de stat poate ajunge la 2.000 de lei. Dacă angajatul se retrage din activitate în 2033, pensia de stat va fi de 2.180 lei, arată calculele adevarul.ro.
Calculul pensiei
Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual, realizat de asigurat, cu valoarea unui punct de pensie.
"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", transmite CNPP.
Procedura este pentru fiecare an de activite iar punctajele anuale se adună.
Suma se împarte la stagiul complet de cotizare. Rezultă punctajul mediu anual al fiecărui pensionar, adică numărul de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul timpului.
Valoarea pensiei se schimbă, ca raport între veniturile câştigate de o persoană şi salariul mediu brut pe economie din fiecare perioadă. Cu cât salariul mediu brut este mai mare, cu atât creşte punctul de pensie.