x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești bune pentru pensionari. Veniturile care vor crește cu 70% din 2024

Vești bune pentru pensionari. Veniturile care vor crește cu 70% din 2024

de Redacția Jurnalul    |    06 Dec 2023   •   13:30
Vești bune pentru pensionari. Veniturile care vor crește cu 70% din 2024
Sursa foto: StefanRadosavljevic/Getty Images/iStockphoto

Toate pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024 astfel că de săptămâna viitoare va începe tipărirea cupoanelor cu noile sume.

Pensia va crește cu 70% | Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani | Anunţul Casei de Pensii

Casa Națională de Pensii se pregătește pentru creșterile de pensii de la 1 ianuarie 2024. De săptămâna viitoare începe tipărirea cupoanelor cu noile sume. Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%.

Acestea se vor indeza cu rata inflației, respectiv 13,8 %.

Însă din septembrie 2023 se vor recalcula, conform prevederilor noii legi a pensiilor. Astfel că  unii pensionari vor beneficia de creșteri de peste 70%, ceea ce înseamnă într  între 1500 și 2.000 lei în plus.

Cine beneficiază de majorări de 70% a pensiilor

"Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii", spune Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii. 

Creșteri de peste 70% vor veni însă pentru o parte dintre pensionari, din luna septembrie a anului viitor. Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Recalcularea va începe când se va termina digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns la peste 95% potrivit șefului CNPP.

"Avem un exemplu aici, în față, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani, în momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.  Începând cu data de 1 septembrie, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar", a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii,  la Antena 3 CNN.

Avertismentul economiștilor

Analiștii economici spun că indexarea pensiilor cu rata inflației din 2024 nu va acoperi scumpirile. 

"Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temporează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei", explică Adrian Negrescu, analist financiar.

Ce spun pensionarii

Nici pensionarii nu au așteptări prea mari.

"Fac parte din sistemul car nu a fost favorizat la creșterile în ultimii ani. Aş avea nevoie de 700 lei în plus", spune un bărbat. 

Dacă această creștere nu va fi însoțită de o reducere drastică a prețurilor și să se umble acolo unde este punctul nevralgic, de acolo de unde se generează aceste creșteri, energia, gazele ș.a.m.d. pot să mărească cu oricât Tot jumătate vom lua din ceea ce luam acum un an", afirmă o pensionară. 

×
Subiecte în articol: pensii pensionari majorari