x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Zece... zile şi-o minune ar aduce noua lege a pensiilor

Zece... zile şi-o minune ar aduce noua lege a pensiilor

de Diana Scarlat    |    20 Oct 2009   •   00:00



Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a prezentat, în şedinţă publică, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii şi propunerile primite până în prezent. Şedinţa publică de dezbatere a fost organizată la cererea societăţii civile.

În forma adoptată de Guvern cu o săptămână înaintea aprobării moţiunii de cenzură, proiectul de lege prevede ca toate pensiile speciale să fie integrate în sistemul public de pensii şi recalculate în funcţie de contribuţie. Aceste schimbări vor conduce la o reducere a contribuţiilor în termen de maximum şase luni, angajatorul urmând să suporte o contribuţie de asigurări sociale de 20,8%, iar angajatul de 10,5%.


ÎN ZECE ZILE. "Zece... întâmplări ciudate şi-o minune ...", ar trebui să ne aducă o nouă lege a pensiilor, conform spuselor secretarului de stat Mihai Şeitan. Acesta a precizat astăzi că proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii va trebui să fie completat cu amendamentele primite şi că el va fi finalizat în cel mult zece zile. Secretarul de stat a mai spus că nu exclude nici posibilitatea ca noul Guvern să vină cu un alt proiect de lege. Important rămâne ca proiectul de act normativ să asigure sustenabilitatea financiară pe termen lung, să înlăture inechităţile şi să simplice sistemul din punct de vedere al legislaţiei, "pentru a nu mai ajunge în situaţia în care nu o mai putem citi", a spus Şeitan.


CU ARMATA ÎN STRADĂ.
Pensionarii din armată sunt primii revoltaţi de eliminarea legilor speciale de pensionare şi ameninţă cu proteste de stradă. Mircea Dogaru, Preşedintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, a avertizat astăzi că pensionarii din armată nu sunt de acord cu eliminarea legilor speciale privind calcularea pensiilor lor şi că vor ieşi în stradă sub formă de "armată organizată", dacă nu se ajunge la o înţelegere. Liderul pensionarilor din armată a revenit ulterior, precizând că "armata organizată" va manifesta paşnic. Secretarul de stat Mihai Şeitan a declarat că au fost făcute simulări privind recalcularea pensiilor din armată şi că, în unele cazuri, au fost obţinute unele mai mari decât cele aflate în plată, astfel încât nu toate pensiile din armată vor scădea în urma recalculării în funcţie de contributivitate, în unele cazuri constatându-se chiar o majorare a acestora.


LEGISLATIV.
După căderea Guvernului Boc 2, în urma adoptării moţiunii de cenzură iniţiate de PNL şi UDMR, asumarea răspunderii pe Legea privind sistemul unitar de pensii nu se mai poate face. Proiectul poate trece în Parlament, Legislativul fiind cel care va analiza şi va decide. Pentru că nu avem Guvern care să promoveze în Parlament proiectul de lege, acesta ar putea fi adoptat până la sfârşitul anului, aşa cum prevăd acordurile internaţionale.

Asta se va întâmpla dacă: varianta A -vom avea alt Guvern care poate să înainteze proiectul în Parlament sau să-şi asume răspunderea; varianta B - dacă Parlamentul decide să preia proiectul ca iniţiativă legislativă şi să înceapă dezbaterile în procedură de urgenţă. Până se va lua o decizie în Parlament, vor continua discuţiile cu partenerii sociali, România fiind obligată, prin acordul cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional să aibă până la sfârşitul anului o lege a pensiilor în vigoare, cu efecte pe bugetul din 2010. Doar astfel vor fi asigurate tranşele de finanţare, banii fiind necesari pentru acoperirea deficitului. Grupurile parlamentare ale PDL şi-au însuşit Legea privind sistemul unitar de pensii, pentru care Guvernul Boc intenţiona să-şi asume răspunderea şi au cerut astăzi conducerilor celor două Camere ale Parlamentului dezbaterea proiectului de act normativ în procedură de urgenţă, conform declaraţiilor deputatului PD-L, Sulfina Barbu.


AMENDAMENTE.
Până în prezent, atât partenerii sociali, cât ministerele au trimis mai multe amendamente la Ministerul Muncii, acestea urmând a fi analizate de echipa tehnică. Cele care vor fi considerate valide vor fi integrate în textul proiectului de lege, urmând ca acesta să fie rediscutat cu partenerii sociali şi apoi finalizat. Proiectul vizează şi extinderea categoriei contribuabililor la sistemul de pensii prin includerea persoanelor care obţin venituri din profesii liberale, manageriat şi asociaţii familiale, precum şi descurajarea pensionării anticipate parţial. În perioada dintre pensionarea anticipată parţială şi data împlinirii vârstei standard de pensionare nu va fi admis cumulul pensiei anticipate cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie. Vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, până în 2030. Această prevedere a fost atacată de sindicate, deoarece urmează să reducă numărul locurilor de muncă în viitor. Sindicatele au propus ca vârsta de pensionare să fie egală între bărbaţi şi femei, respectiv 63 de ani, să fie ameliorate condiţiile pensionării anticipate, să fie incluse în sistemul public de pensii şi profesiile liberale, nefiind de acord cu decuplarea punctului de pensii de salariul minim pe economie. Mihai Şeitan, Secretar de Stat în Ministerul Muncii, a declarat însă astăzi, în cadrul întâlnirii de la MMFPS că FMI cere accelerarea procesului de egalizare a vârstei de pensionare, experţii dorind ca atât bărbaţii, cât şi femeile din România să iasă la pensie la 65 de ani, înainte de 2030, aşa cum fusese prevăzut în proiectul de lege iniţial privind sistemul unitar de pensii.


VÂRSTA DE PENSIONARE. Altă propunere din partea sindicatelor a fost ca vârsta de pensionare în cazul femeilor să poată fi redusă cu un an pentru fiecare copil născut, dar nu mai mult de 3 ani, iar nivelul contribuţiei în cazul celor care îşi întrerup activitatea pentru creşterea copilului să fie mai mare, pentru că în prezent pierd la pensie 5-7%. Secretarul de stat Mihai Şeitan a mai precizat astăzi, după şedinţa publică, faptul că aproximativ 80% dintre amendamentele făcute de sindicate, patronate, dar şi de FMI, au fost incluse în proiectul de lege până în acest moment. Printre amendamentele care nu au fost preluate, se află şi cel privind reducerea vârstei de pensionare la 63 de ani sau propunerea Blocului Naţional Sindical privind contribuţiile mamelor care sunt în concediu de creşterea copilului. Conform acestuia, a fost preluată propunerea privind plafonarea contribuţiilor în proiectul de lege privind pensiile, aceasta stabilindu-se la nivelul a şapte salarii medii, nu cinci asa cum propuseseră sindicatele. Reprezentanţii FMI ar fi dorit o altă modalitate de calcul a punctului de pensie, ei solicitând ca în momentul ieşirii la pensie, acesta să fie calculat 45% din salariul mediu, iar ulterior indexarea pensiei să se facă odată cu inflaţia. Această metodă ar crea însă discriminări între vârste, astfel încât specialiştii de la FMI au decis să mai facă o serie de calcule privind ponderea pensiei în salariul mediu pe termen lung. Potrivit lui Mihai Şeitan, conform proiectului de lege, pensiile vor fi majorate în funcţie de rata inflaţiei şi de 50% din creşterea salariului mediu. 

×
Subiecte în articol: munca