x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Zilele libere ale românilor în 2022. Guvernul va stabili o minivacanță de 5 zile

Zilele libere ale românilor în 2022. Guvernul va stabili o minivacanță de 5 zile

19 Ian 2022   •   16:01
Zilele libere ale românilor în 2022. Guvernul va stabili o minivacanță de 5 zile

Executivul vrea să aprobe o hotărâre prin care data de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă și astfel să creeze o minivacanță, legată de sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională. 

Sfântul Andrei va fi miercuri, 30 noiembrie 2022, iar Ziua Națională va fi joi, 1 decembrie 2022. Prin această decizie, românii vor avea o minivacanță de 5 zile. 

„Ziua de 2 decembrie 2022 fiind stabilită ca zi liberă, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător.

În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese”, se precizează în Nota de fundamentare la proiectul HG.

Zile libere în 2022

Românii vor avea 15 zile libere în acest an, potrivit Codului Muncii, însă doar 9 zile sunt în timpul săptămânii.

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
22 aprilie — Vinerea Mare,
24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
12 iunie (duminică) - Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României

 

 

×
Subiecte în articol: zile libere minivacanţa