x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Sebastian Burduja a semnat o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin pentru dezvoltarea producției de baterii

Sebastian Burduja a semnat o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin pentru dezvoltarea producției de baterii

de Redacția Jurnalul    |    11 Feb 2024   •   15:40
Sebastian Burduja a semnat o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin pentru dezvoltarea producției de baterii

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat că a semnat, la Boston, o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, ceea ce constituie, în opinia sa, un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România.

„Cu prilejul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, am semnat la Boston o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospațial, militar și energetic. Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România. Și nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generație produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluție inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicații utilitare, comerciale, industriale și militare. Este o tehnologie rentabilă și eficientă pe termen lung, cu o durată de viață operațională de 20 de ani și care, foarte important, nu depinde de materii prime critice și este prietenoasă cu mediul”, a scris duminică, pe Facebook, Sebastian Burduja.

Conform acestuia, compania americană caută să stabilească parteneriate strategice pentru a dezvolta capacități de producție GridStar Flow pe piețele din întreaga lume.

„Au ales să exploreze România datorită poziției strategice, a capacității de producție, a competențelor inginerilor noștri, dar mai ales pentru că avem potențialul de a deveni lider european în domeniul securității energetice și al stocării energiei pe termen lung. Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu și exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am văzut cu ochii noștri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcționează perfect, la standardele Lockheed Martin”, adaugă ministrul Energiei.

El susține că poate fi dezvoltată astfel în țara noastră o unitate de producție care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în Uniunea Europeană și în regiune. Stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic național, în contextul creșterii ponderii de producție intermitentă a energiei din surse regenerabile.

„Cu Lockheed Martin am colaborat încă din mandatul trecut de ministru al cercetării, inovării și digitalizării. Compania americană a început atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială. Este al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din întreaga lume, după laboratorul din Australia”, amintește ministrul.

×
Subiecte în articol: Sebastian Burduja lockheed martin baterii