Conform unui studiu de impact realizat de Cegedim privind actualizarea listei de medicamente compensate, statul român trebuie să aloce 94,3 milioane RON pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule care sunt în aşteptare încă din anul 2007. Pentru bugetul sănătății creșterea costurilor ar fi doar de 1,5%.
,,În prezent, în România, sunt compensate medicamente în valoare de 6,415 milioane RON, ceea ce reprezintă 60% din totalul medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală. Pentru actualizarea listei cu numărul integral de molecule care se află acum în aşteptare, statul român ar trebui să aloce în plus suma de 94,3 milioane RON în primul an”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim Romania.
,,Vorbim de o creştere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5% - sumă comparabilă cu fondurile alocate proiectului pentru construcţia sălilor de sport în şcoli şi în licee în anul 2010. Într-adevăr, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar considerăm că acum este momentul să se facă investiţii şi la capitolul sănătate.
Sunt milioane de pacienţi în România, care ar beneficia de o recuperare mai rapidă, de un tratament mai eficient, cu mai puţine efecte adverse, dacă lista de medicamente compensate ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani”, a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Dintre moleculele aflate în aşteptare, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.
* conform studiului Reimbursement Impact Estimation, Cegedim, 2012