Valentin Nicolau si Sorin Burtea au fost alesi reprezentanti ai salariatilor Televiziunii Romane in viitorul Consiliu de Administratie (CA), in urma scrutinului desfasurat pe 21 iunie. Nicolau a obtinut 1.455 de voturi, iar Sorin Burtea, 664 voturi. Mihai Radulescu si Ioana Popescu au fost desemnati membri supleanti ai acestora, cu 392 voturi, respectiv 254 de voturi. 68,39% dintre angajatii TVR s-au prezentat joi, 21 iunie, pentru a-si exercita dreptul la vot.
Valentin Nicolau este scriitor si a condus Televiziunea Romana in perioada 2002-2005. A fondat editura Nemira si postul de radio Smart FM. In perioada 2001-2002, a fost consilier al prim-ministrului pe probleme de cultura. Intre 15 iulie 2005 si 31 martie 2006 a fost vicepresedinte al GRIVCO – Grupul de presa Intact. Din 2006 este consultant al Grupului Lagardère Media.
Jurnalul National: Sunteti foarte iubit de angajati din TVR si acum, la sapte ani de cand ati plecat de acolo din postura de presedinte-director general. O dovedeste rezultatul votului care v-a desemnat drept unul dintre reprezentantii salariatilor institutiei in Consiliul de Administratie al TVR. S-au facut inclusiv petitii online pentru sustinerea dvs. Sincer, va asteptati la asemenea dragoste si apreciere din partea angajatilor televiziunii publice?
Valentin Nicolau: Primisem semne ca munca mea continua sa fie respectata, dar nu intuiam dimensiunea sustinerii pe care aveau sa mi-o arate concret abia la vot. Nu cred sa se mai fi intamplat undeva, candva, un fenomen similar de aceeasi amploare. Doi din trei au votat pentru Nicolau, in conditiile in care in TVR trebuie sa fie astazi cel putin cinci sute de oameni care s-au angajat dupa plecarea mea. Impotriva presei portocalii care s-a intrecut spunand despre mine tot felul de minciuni, doar-doar va tulbura memoria celei mai bune perioade pe care a trait-o TVR de la Revolutie incoace, cea din vremea mandatului meu, si in pofida multor altor impotriviri – nu le mai enumar, reactia a fost teribil de ferma si de consistenta. Adevarul are putere mai mare decat minciuna unei guvernari, decat rautatea demolatoare degajata cu atata ura in ultimii sapte ani. Cred ca fenomenul petrecut in TVR excede persoana mea. E o trezire de constiinte care poate fi urmata de o mobilizare pentru reconstructie, pentru revenirea la normalitate. Le va fi foarte greu celor care au pus TVR pe butuci sa inabuse actuala stare de spirit, cu toate cozile de topor de care dispun chiar in interiorul institutiei.
Jurnalul National: Ati spus, inaintea votului ca, in cazul in care va veti intoarce in TVR, nu veti putea fi asemenea magicianului care face o minune sa salveze institutia din dezastrul in care se afla si ca, printre alte dispozitii pe care le veti propune, se vor afla concedierea surplusului de angajati care nu fac nimic, cu exceptia incasarii pe card a salariului, si repozitionarea salariilor, pe criterii de competenta. Cu toate astea, jumatate din angajatii TVR v-au votat. A fost acea parte care munceste si s-a simtit nedreptatita in toti acesti ani?
Valentin Nicolau: Cu siguranta acestia au fost cei care au sustinut demersul ca eu sa revin in TVR si tot ei au fost cei care l-au validat prin votul acordat. E frustrant pentru angajatul profesionist si onest sa tina in carca sa inca unul, puturos, smecher sau protejat politic. E dureros sa vada numele intreprinderii unde munceste ca este tot timpul asociat cu afacerile necurate ale conducatorilor ei, ca este terfelit in repetate si juste acuze de slugarnicie politica. Se stie ca TVR a fost acum cativa ani in topul audientelor, iar acum este la coada lor, surclasat de posturi de nisa, pana si de televiziuni care difuzeaza desene animate. Nu poate fi nimic placut in toate acestea. Nu pot fi mandri ca apartin unei asemenea institutii si, pentru unii, starea actuala de lucruri devenind chiar o problema de demnitate. Acceptarea avertismentului meu privind masurile dure care trebuiesc luate urgent si de la care nu m-as da la o parte, in cazul ca as reveni, are ca motiv tocmai dorinta celor care duc acum greul, dar nu vor sa mai fie si umiliti, sa muncesca pentru ca altii sa-i batjocoreasca si sa-i fure la nesfarsit. Celor cinstiti, profesionistilor care-si fac treaba cum se cuvine nu le este frica de restructurare si de masuri de redresare si asta au spus-o raspicat la vot.
Jurnalul National: Rezultatul votului a fost facut public chiar de ziua dvs., 22 iunie. Cum ati primit vestea?
Valentin Nicolau: Un dar frumos! Am primit rezultatul tarziu, in noapte. Vestea mi-a dat-o cel care a fost initiatorul demersului de a ma intorce, sufletul miscarii care s-a infiripat printre colegii din TVR, Razvan Butaru. Daca el n-ar fi avut ideea de a scrie acea scrisoare deschisa care a polarizat adeziunile celorlalti, transformandu-le intr-un curent puternic de opinie, Nicolau era poate si astazi numele unei nostalgii.
Jurnalul National: TVR se afla intr-o situatie dramatica. E cu un picior in groapa. Care sunt primele masuri pe care le veti propune, pe care le veti sustine in noua dvs. calitate?
Valentin Nicolau: Reducerea cheltuielilor, recalibrarea dimensiunilor institutiei, atat sub aspectul structurii organizatorice, cat sub cel al structurii de productie. Stoparea afacerilor paguboase si oprirea mecanismelor generatoare de 'tentatii“. Nu vreau sa intru in detalii, ideea e ca mai intai trebuie scos puroiul, dezinfectat, apoi facute operatiile majore urmate de terapie intensiva.
Jurnalul National: Din partea cui asteptati un sprijin serios?
Valentin Nicolau: Oricine este responsabil ar trebui sa sprijine ideea refacerii televiziunii publice. Dar sunt lucid, mai multi se vor opune decat vor sprijini. Vor fi multi din interior, sefi cu trecuturi grele si 'militieni“ care prefera ca TVR sa se scalde in continuare in ape tulburi pentru ca ei sa poata pescui in voie. O TVR saraca, sub oprobiu public, sfasiat1 de luptele si aiurelile interne e victima perfecta pentru jucatorii de putere din exterior si pentru slugile lor din interior. Sper, totusi, ca actuala garnitura politica aflata acum la putere sa aiba determinare si sa puna stop intentiei pe care guvernantii ultimilor sapte ani au avut-o cu TVR, anume distrugerea ei. Sprijinul efectiv al Guvernului in rezolvarea unor probleme punctuale, sprijinul politic al Parlamentului pentru intreaga perioada de restructurare si de convalescenta sunt absolut necesare. Dar inainte de toate, sper ca partidele si institutiile statului sa-si numeasca reprezentanti de calitate in noul Consiliu de adiministratie al TVR, de aici incepe totul.
Jurnalul National: Exista si personaje care, prin ziare, va numesc 'expert in falimente“ si, de aceea, nu ati putea fi un bun manager pentru o institutie in stare de coma. Cum comentati?
Valentin Nicolau: Am avut parte de tot felul de insulte, o campanie de denigrare coordonata. E o vorba, daca vrei sa scapi de un caine, spune despre el ca e turbat. Smecherii din politica si complicii lor din afaceri si presa au speculat tot ce se putea pentru a incerca sa-mi distorsioneze imaginea. Nu e locul sa le analizez manipularile, doar voi lamuri exemplul pe care l-ati dat. De cand a inceput criza, orice manager se confrunta cu situatii teribil de dificile si, cum e foarte greu sa cresti veniturile, cel mai la indemana e sa scazi cheltuielile si sa restrangi activitatile care nu mai sunt profitabile. In acesti ani s-au inchis sute de mii de firme in Romania, marea lor majoritate fiind 'sateliti“ ale firmelor care derulau afacerea de baza si care continua si astazi sa o deruleze. Asta am facut si eu, am inchis toate acele firme care in perioada de avant economic aveau logica, adica aduceau profit, dar care o data cu criza au devenit ori inutile, ori ineficiente. Da, sunt expert in managementul situatiilor de criza si am facut ceea ce oricare altul ar fi facut, am scapat de lest, introducand firmele fara viitor de a supravietui crizei in procedurile legale de insolventa. Dar afacerea a mers mai departe, poate chiar s-a dezvoltat. Detractorii, la modul general, procedeaza cu minciuna si adevarul precum cel care spune ca reteta nu stiu carui mezel stabileste parti egale de carne de cal si carne de pui: un cal si-un pui.
Jurnalul National: Se vehiculeaza ideea ca sunteti favorit pentru postul de presedinte-director general al institutiei. Daca veti fi propus, veti accepta postul?
Valentin Nicolau: Daca alaturi de propunere va exista si vointa sprijinului pentru reconstructia TVR, exprimata clar in suportul pentru cateva masuri necesare, atunci nu voi ezita sa accept. Altfel, pentru a mima, ca si altii de pana acum, administrarea televiziunii publice, lasand-o in fapt sa se ruineze pe mana unor smecheri, nu. Sigur e ca in nici o situatie nu-mi voi abandona colegii al caror reprezentant am ajuns prin votul lor.
Jurnalul National: Cu cine ati vrea sa faceti echipa?
Valentin Nicolau: E tema impusa, ce bine ar fi fost sa fie la liber. Evident ca as prefera sa lucrez cu oameni de calitate, atat sub aspect uman, cat si profesional. Dar nu am probleme sa lucrez cu materialul clientului, fie el mai murdar sau mai putin adecvat. In timp, fac curatenie si ordine la locul de munca.
Jurnalul National: In opinia dvs., ar trebui ca CA si presedintele sa fie numiti tot de Parlament, ca si pana acum, sau posturile lor sa fie scoase la concurs?
Valentin Nicolau: Cred ca un obiectiv pe termen scurt este rescrierea legii de organizare si functionare a televiziunii publice din Romania, iar una dintre tinte este diminuarea influentei politicului in procesul de desemnare a conducerii si apoi in criteriile de evaluare a activitatii care trebuie sa ajunga sa fie exclusiv profesionale. Cat mai multe criterii profesionale, cat mai multe proceduri nepolitice. Varianta unui director general instalat in urma unui concurs e de preferat.
Jurnalul National: Cand intra in paine noul CA din care faceti parte?
Valentin Nicolau: Parlamentul va hotari acest lucru. Cu cat mai curand, cu atat mai scurta va fi boala TVR, iar siguranta mortii va fi astfel evitata. Sunt optimist.