x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bucurii la feminin Povești de dragoste din diferite colțuri ale lumii

Povești de dragoste din diferite colțuri ale lumii

de Maria Coman 2    |    09 Mar 2021   •   08:09
Povești de dragoste din diferite colțuri ale lumii

Cum tot suntem în prima lună de primăvară, am putea să ne dăm ceva timp pentru iubire, dar așa cum se întâmplă ea în realitate, nu imaginea idealizată și romanțată din trecut. Așa  că v-am pregătit câteva povești de viață din diverse colțuri ale lumii și din diverse culturi. 

Infuzate cu stilul uimitor de creativ, molipsitor și hilar de a povesti al lui Hemon, poveștile din Iubire și obstacole sunt unite de același narator, a cărui maturizare începe în comunistul, dar cosmopolitul Sarajevo, pe care îl părăsește pentru o călătorie în Statele Unite, cu puțin înainte de asedierea orașului din 1992. În mâinile lui Hemon, experiențe aparent banale din copilărie devin aventuri îndrăznețe, dramatice, în timp ce situații unice, devastatoare devin numitorul comun pe care îl împărtășim cu toții. Hemon recompune aici nu doar autobiografia unui imigrant; cu fiecare poveste care se desfășoară în direcții neașteptate, pline de umor, până la concluzia înțeleaptă, uneori sfâșietoare, autorul recompune o lume de fiecare dată nouă.

 

Uite așa o pierzi New York Times Bestseller şi finalistă la National Book Award, Uite-aşa o pierzi este modalitatea câştigătorului de premiu Pulizer, Junot Díaz de a sărbători iubirea, cu toate faţetele sale: iubirea obsesivă, iubirea ilicită, iubirea pierdută, iubirea maternă.

În proza extrem de energică, inventivă, delicată şi amuzantă, poveştile din Uite-aşa o pierzi sunt expuse la dorinţa infinită şi slăbiciunea inevitabilă a inimii. Ne amintesc că pasiunea triumfă mereu în faţa experienţei şi că „timpul de înjumătățire al dragostei este veșnicia".

 

În Îndrăzneața, Caroline Paul își descrie propriile aventuri epice, alături de cele ale altor fete și femei din întreaga lume, și ne dă numeroase ponturi pentru supraviețuire aventuroasă, ca postura de încredere în sine, cum să construim o busolă sau cum să estimăm temperatura de afară după țârâitul greierilor. Fiecare capitol cuprinde și o secțiune de jurnal, pentru notarea propriilor aventuri, încurajând astfel cititoarele să-și dezvolte apetitul pentru provocări și să aibă o relație sănătoasă cu riscul. Îndrăzneața este o carte despre lucrurile extraordinare care ni se pot întâmpla când ne depășim temerile și ne lăsăm conduși de entuziasm.

 

Dacă Strada Beale ar putea vorbi este primul roman al lui James Baldwin care abordează o poveste de dragoste din comunitatea afro-americană și este singurul său roman în care naratorul este o femeie. Acțiunea este expusă prin ochii lui Tish, o tânără de nouăsprezece ani îndrăgostită de Fonny, un tânăr scare ajunge la închisoare, din cauza unui sistem profund discriminatoriu. James Baldwin creează un caleidoscop emoțional de fragilitatea, tandrețe, dezamăgire, speranță, nedreptate și disperare într-un roman care a devenit una dintre cele mai apreciate ecranizări ale anului 2018, în regia lui Barry Jenkins. Filmul a primit numeroase nominalizări la Premiile Oscar și la Globurile de Aur. Actrița Regina King a primit atât premiul Academiei, cât și Globul de aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Iubirea în caz de urgență a ocupat timp de trei săptămâni locul 1 pe lista de bestselleruri din Der Spiegel, iar pe întregul an 2019 s-a situat pe locul 9. În Germania s-a vândut în peste 150 000 de exemplare. În curs de traducere în 25 de țări.

 

Cu o scriitură elegantă și nervoasă, constând din fraze scurte și precise, romanul conturează destinele a cinci femei care încearcă imposibilul – să iubească, să fie puternice și să-și respecte mereu principiile de viață. Pe Paula, Judith, Brida, Malika și Jorinde le unesc fie soarta, fie legăturile de sânge. Sunt cât se poate de diferite, dar toate caută fericirea mereu trecătoare, și fiecare dintre ele va trebui să navigheze, în felul său, spre un liman, răspunzând curajos întrebărilor pe care multe femei nu îndrăznesc să și le pună. Plină de dinamism, sfredelitoare și extrem de actuală, Iubirea în caz de urgență se implică în ceea ce înseamnă să fii femeie în secolul  XXI.

Poeta X e povestea Xiomarei, căreia, în copilărie dar și în adolescență, alături de o mamă habotnică și un tată pierdut în lumea lui,  i s-a tot repetat cum trebuie să fie o fată - ce nu se cade să facă și cum se cuvine să se îmbrace, ce prieteni are voie să aibă și în ce trebuie să creadă. Apoi, adolescentă fiind, cu bucle, buze pline și gene lungi care o fac aproape frumoasă, Xiomara înfruntă privirile flămânde, care ar vrea să o dezbrace, să o transforme în ce nu este. 

Unde ar mai putea găsi loc să fie ea însăși și cum să se facă auzită și înțeleasă când toată lumea o toarnă în tipare? Iar când se îndrăgostește, cum să mai poată ascunde forța care o locuiește? Xiomara are armele ei, un caiet plin de poezii, pe care-l ascunde de ochii mamei și un club de poezie unde va înțelege că trebuie să refuze să tacă.

Și încheiem cu povestea lui Kathy, care este scriitoare, Kathy este personaj și tot Kathy ar putea fi oricare dintre noi. Dramele, tandrețea și momentele de nehotărâre sau, dimpotrivă, atitudinea libertară, curajul și inteligența crudă fac din ea exponentul perfect al lumii recente, într-o poveste de viață spusă cu o sinceritate necruțătoare. Decadent și provocator, romanul Oliviei Laing, Crudo,  disecă o realitate tulburătoare, în care actorii sociali și politici schimbă mersul vremurilor într-un decor extrem de familiar. Iar tonul caustic al naratoarei nu iartă pe nimeni: de la paralizia provocată de Brexit, alegerea și declarațiile lui Trump, încălzirea globală și injustețea legii până la lupta de clasă, misoginie și superficialitatea unei societăți aflate în cădere liberă.



 

 

×