x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

de Ramona Vintila    |    16 Oct 2008   •   00:00

Ziua mondială a alimentaţiei • Este ziua 290 a anului • Au mai rămas 76 de zile




Ziua mondială a alimentaţiei
Este ziua 290 a anului
Au mai rămas 76 de zile

Soarele:
Răsare la 7:32
Apune la 18:29
Luna:
Răsare la 18:59
Apune la 9:33
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
21 octombrie
Lună nouă:
29 octombrie
Primul pătrar(Luna în creştere):
6 noiembrie
Lună plină:
13 noiembrie

Proverbul zilei:

"Datoria e plină de grijă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi şi de cei greco-catolici, Sfântul Mucenic Longhin a trăit în timpul împăratului Tiberiu. Originar din Capadochia, era ostaş. El este cel care l-a împuns cu suliţa în coastă pe Iisus şi cel care, alături de colegii săi, a păzit mormântul Lui. Fiind martor al semnelor ce s-au făcut la patima lui Hristos – cutremurul, schimbarea soarelui în întuneric, strălucirea îngerului Învierii – s-a luminat şi, crezând în Domnul, a refuzat să mintă când i s-au promis bani pentru a spune că trupul Mântuitorului a fost furat de ucenici.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Mucenic Longhin Sutaşul; Sf. Mucenici: Dometie, Leontie şi Terentie
Calendar romano-catolic
Sf. Maria Margareta Alacoque, călugăriţă; Sf. Hedviga, călugăriţă
Calendar greco-catolic
Sf. Longin, mucenic;Sf. Maria Margareta Alacoque


S-a întâmplat azi

În România
1891 – Vizita la Berlin a regelui României, Carol I; convine cu cancelarul german (Georg Leo von Caprivi) formarea unui guvern, în frunte cu Lascăr Catargiu şi cu Alexandru Lahovari, la Externe, ei urmau să fie informaţi că România de aproape zece ani era legată printr-un tratat secret de alianţă de Germania şi Austro-Ungaria;
1911 – Apare la Bucureşti de cinci ori pe săptămână, din iniţiativa lui N. D. Cocea şi Al. Davila, "Rampa", revistă de teatru, muzică, literatură, artă (până la 18 iulie 1948).

În lume
1951 – Primul-ministru al Pakistanului, Liaquat Ali Khan, este asasinat în Rawalpindi;
1964 – China a detonat prima sa bombă nucleară;
1978 – Karol Jozef Wojtyla devine Papa Ioan Paul al II-lea.

Născuţi la 16 octombrie
1854 – Oscar Wilde, scriitor (m. 1900);
1933 – Mircea Ioan Valentin Săndulescu, academician.


Click istoric

Astăzi se împlinesc 63 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cea mai mare instituţie specializată şi autonomă din sistemul ONU. Are 186 de membri, iar sediul ei este la Roma. Obiectivele sale sunt garantarea accesului
populaţiilor la o alimentaţie adecvată din punct de vedere nutriţional şi sanitar, în scopul eradicării insecurităţii alimentare şi a sărăciei. România, membru FAO din 1961, beneficiază de o serie largă de poiecte şi programe privind reabilitarea solurilor poluate, monitorizarea şi combaterea efectelor diferiţilor dăunători şi sistemul de control al calităţii produselor alimentare. După o absenţă de 12 ani, România a fost aleasă în Consiliul FAO.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Buricul este gura trupului uman, astupată de moaşă prin legare cu aţă de cânepă la naşterea copilului. Spre deosebire de gura ascendentă prin care ies la moarte sufletele generaţiilor ascendente (părinţi, moşi-strămoşi) şi de gura descendentă prin care ies la naştere sufletele generaţiilor ascendente (copii, nepoţi, strănepoţi), buricul rămâne o poartă închisă, bine zăvorâtă la naştere pentru a împiedica orice tentativă a sufletului de a se întoarce în paradisul intrauterin. Cordonul ombilical era legat de moaşă la trei degete de corpul nou-născutului cu aţă albă de cânepă şi apoi tăiat la un lat de mână. După uscarea şi căderea buricului, acesta era păstrat de mamă pentru a-l da copilului mai târziu să-i desfacă nodurile şi să afle toate tainele. Unele moaşe ţineau evidenţa copiilor moşiţi prin nodurile făcute pe o aţă.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar