Directorul Serviciului Roman de Informatii a fost audiat luni, pentru a doua oara, de catre Comisia parlamentara de ancheta a activitatii SRI. Dupa ce saptamana trecuta, dl Magureanu isi prezentase pe scurt autobiografia, de aceasta data domnia sa a raspuns intrebarilor membrilor comisiei, referitoare la organizarea, structura si activitatea institutiei pe care o conduce. Dl senator Karoly Szabo (UDMR) a declarat ca "directorul SRI se bucura (evident, zicem noi) de o simpatie mai mare decat organismul pe care il conduce, intrebarile si aprecierile vizand mai ales situatia acestuia. Virgil Magureanu a mentionat ca detine date mai ales despre evenimentele perioadei post-decembriste si, daca i se va cere, va prezenta chiar si dosarele mineriadelor (care se pare ca sunt aproape complete). Oricum, pentru azi, cand comisia va supune la vot propunerea presedintelui Ion Iliescu (adica reinvestirea profesorului Magureanu) nu se asteapta surprize notabile si, deci, saptamana viitoare, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere, Parlamentul va avea posibilitatea sa-l confirme sau sa-l infirme in functia de director SRI pe actualul titular al mult hulitului (si ravnitului, fie vorba intre noi) post. (Brandusa Miron, 6 octombrie 1993)
Agresat de doi indivizi
Presedintele Curtii de Conturi a Romaniei s-a aparat cu pistolul
In noaptea de 30 septembrie/1 octombrie, pe strada Lupeni din municipiul Sibiu, doi tineri (Florin Preda, str. Alecu Russo nr. 41 si Florin Nuca, str. Podului nr. 13, ambii eliberati din penitenciar in luna august, unde au fost detinuti in urma unei condamnari pentru talharie si port ilegal de arma) l-au agresat pe dl.prof.univ. doctor Ioan Bogdan, presedintele Curtii de Conturi a Romaniei, care isi are domiciliul in Sibiu. In aceasta situatie, dl. Ioan Bogdan a facut uz de un pistol cu gaze lacrimogene, tragand un cartus de avertizare in aer. Tanarul Florin Nuca a disparut in noapte, dar celalalt, Florin Preda, a continuat agresiunea. Aflat in legitima aparare, presedintele Curtii de Conturi l-a lovit cu tocul pistolului in cap. Datorita tariei loviturii, agresorul a cazut, situatie in care l-a gasit un taximetrist ce l-a transportat la spital. Amanunte in ziarul nostru de maine. (Marius Vintila, 4 octombrie 1993)
Agresorii presedintelui Curtii de Conturi au fost amendati si eliberati
Din incaierare, dl. Ioan Bogdan si-a pierdut un pantof si servieta
In numarul de ieri am relatat despre faptul ca doi tineri (...) l-au agresat in noaptea de 30 septembrie/1 octombrie pe presedintele Curtii de Conturi a Romaniei, dl.prof.univ. doctor Ioan Bogdan, care venea dinspre statia CFR Sibiu pe strada Lupeni pentru a ajunge la domiciliul fiicei sale. Initial, cei doi aveau intenta de a acosta o femeie, care, speriata, i-a cerut protectie domnului Bogdan. Constatand intenta de agresiune a celor doi tineri, demnitarul i-a averizat ca, daca vor continua, va face uz de pistolul pe care, conform legii, are dreptul sa-l poarte. Florin Nuca a fugit, dar celalalt, Florin Preda, a continuat sa se apropie. Dl. Ioan Bogdan a tras in aer un foc de avertisment cu cartus orb. S-a produs o incaierare in care dlui Bogdan i-au cazut un pantof si servieta. Pentru a se apara, l-a lovit pe agresor cu patul pistolului in cap. Sub socul loviturii, acesta a cazut. La spital i s-a aplicat doar un pansament, nefiind necesara spitalizarea. De pe o strada alaturata, dl. Ioan Bogdan a telefonat la Politie, pentru a relata cele intamplate.
Dl. lt.col. Vasile Bacila, seful Politiei Municipiului Sibiu, cu care am discutat cazul, ne-a relatat ca celor doi li s-a aplicat o amenda contraventionala de 3.000 lei, conform Legii 61/1991, art. 2, lit. "a', care se refera la ordinea si linistea publica, si au fost eliberati a doua zi. Acestea sunt legile noastre. Noi le-am facut, noi le-am votat!
Este totusi greu de inteles pentru care motiv anume dl. Ioan Bogdan a fost dus la Politie cu catusele pe maini... (Marius Vintila, 5 octombrie 1993)
In Camera Deputatilor s-a hotarat
Cine va avea salarii de peste jumatate de milion
Ingrijorati de problemele salariale cu care se confrunta (ei insisi), deputatii au luat in discutie ieri, in cadrul dezbaterilor privind statutul deputatilor, problema retributiei lunare pe care o vor primi. Acum, preocupati de starea sanatatii dumneavoastra, ar trebui sa cream un preludiu inaintea expunerii brutale a cifrelor care reprezinta "volumul' banilor incasati de truditorii legilor noastre (de toate zilele). Insa, sincer, nu stiu cum am putea sa va pregatim intr-o situatie de genul acesta. Asa ca, trageti aer in piept si incepem: 272.800 de lei indemnizate pe luna, neimpozitabili, la care se adauga: sporul de vechime, indemnizatia de sedinta (de aproximativ 4.100 lei) si diurna de deplasare, in valoare de circa 75.000 lei.
Pentru a scurta calvarul, ne grabim sa ajungem la final, informandu-va ca un salariu "maricel' de deputat va fi de vreo 343.754 de lei neimpozitabil, iar "tineretul' va primi cam 281.283 de lei. Aceasta inseamna ca pe hartie cifrele vor depasi jumatate de milion.
P.S. Ne grabim sa luam initiativa publicarii unei liste cu locurile ramase libere la diferite partide. Asta, desigur, daca mai exista. (Dragos Moldovan, 2/3 octombrie 1993)
Guvernul a dat, Guvernul a luat
Fie numele lui binecuvantat?
Executivul a aprobat, in cadrul sedintei de miercuri, proiectul de lege privind acordarea unor ajutoare banesti pentru incalzirea locuintelor in perioada noiembrie 1993 - aprilie 1994.
Conform acestui document, pensionarii de asigurari sociale de stat vor primi un ajutor lunar de cinci mii lei – pentru pensii de pana la 22.5000 lei, si de patru mii lei pentru pensii cuprinse intre 22.501 si 25.000 lei inclusiv. Acest cuantum se aplica la fel si pentru pensionarii militari si IOVR, ca si pentru beneficiarii de ajutor de somaj si de alocatie de sprijin. Pentru familiile si persoanele beneficiare de ajutor social de pana la 17.500 lei, ajutorul va fi de 5.000 lei, respectiv de 4.000 lei pentru venituri cuprinse intre 17.501 – 20.000 inclusiv.
In proiectul de lege se specifica faptul ca ajutorul pentru incalzirea louintelor este neimpozitabil, se evidentiaza separat de celelalte drepturi si nu se ia in calcul la stabilirea altor venituri si obligatii prevazute de normele legale in vigoare.
Fondurile pentru asigurarea acestor ajutoare vor fi obtinute prin instituirea unei taxe de 5.000 lei platite la iesirea din tara de orice cetatean roman, indiferent de scopul calatoriei, cu exceptia cazului cand este vorba de micul trafic de frontiera. (7 octombrie 1993)
Cursul dolarului – 2.10.’93
1 dolar – 955 lei la licitatia interbancara
1 dolar – 1175 lei la bursa neagra
Casa de schimb (Adriatica)
1 dolar = 1160 lei (c)
1 dolar = 1192 lei (v)
Eltin se opune integrarii in NATO a tarilor est-europene
Presedintele Rusiei, Boris Eltin, a trimis o serie de scrisori sefilor de stat ai Frantei, Germaniei, SUA si Marii Britanii, avertizandu-i impotriva includerii tarilor Europei de Est in NATO. In schimb, Eltin a propus ca securitatea din zona est-europeana sa fie garantata de Alianta Nord-Atlantica in cooperare cu Moscova. (2/3 octombrie 1993)
Aderarea Romaniei la Consiliul Europei, aprobata de Comitetul Ministrilor
Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei a aprobat luni dimineata aderarea Romaniei ca cel de-al 32-lea stat al acestei organizatii pan-europene. In cursul reuniunii, tinute la nivel de delegati ai ministrilor afacerilor externe ai tarilor membre, reprezentantul Ungariei s-a abtinut. (5 octombrie 1993)
Romania va primi clauza natiunii celei mai favorizate
Comitetul pentru Cai si Mijloace al Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA a aprobat in unanimitate, la 6 octombrie a.c., recomandarea ratificarii Acordului Comercial romano – american, ce include si acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate pentru Romania, se arata intr-un fax primit de la Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei. Hotararea constituie o noua etapa in procedura de ratificare, urmand ca Acordul sa fie ratificat de Camera Reprezentantilor si, ulterior, in Senat. (7 octombrie 1993)
Citește pe Antena3.ro