x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 28 iulie 2007

28 iulie 2007

de Ramona Vintila    |    28 Iul 2007   •   00:00

Ziua Imnului Naţional (măine)
Este ziua 209 a anului / Au mai rămas 156 de zile





Ziua Imnului Naţional (măine)
Este ziua 209 a anului / Au mai rămas 156 de zile

Soarele: Răsare la 5:58 / Apune la 20:46

Luna: Răsare la 20:10 / Apune la 3:34
Lună plină - 30 iulie / Ultimul pătrar (Luna in descreştere) - 5 august / Lună nouă - 12 august / Primul pătrar (Luna in creştere) - 20 august


Sărbătoare creştină

Astăzi sunt sărbătoriţi patru din cei şapte primi diaconi ai Bisericii creştine: Sfinţii Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena. Aceştia au fost aleşi de Apostoli pentru a intocmi case in care să se propovăduiască credinţa creştină şi să se aducă rugăciuni lui Iisus. Sfăntul Prohor, fost insoţitor al lui Petru, a fost numit episcop al Nicomidiei şi a fost omorăt in timp ce propovăduia in Antiohia. Sfăntul Nicanor a fost ucis o dată cu Sfăntul Ştefan, moment in care toţi creştinii, in afară de Apostoli, s-au ascuns de păgăni. Sfăntul Timon, numit episcop de Bosra, a murit răstignit pe cruce, iar Sfăntul Parmena a fost ucis de păgăni, fiind ingropat de Apostoli.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Apostoli şi diaconi: Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena (astăzi); Duminica a 9-a după Rusalii (Umblarea pe mare-Potolirea furtunii); Sf. Mucenici: Calinic, Mamant şi Veniamin; Sf. Mc. Teodota cu fiii săi (măine)

Calendar romano-catolic
Sf. Victor I, mucenic; Sf. Inocenţiu I (astăzi); Sf. Marta (măine)

Calendar greco-catolic
Sf. Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena, apostoli (astăzi); Duminica a 9-a după Rusalii; Sf. Calinic şi Sf. Teodota, mucenici (măine)


Pavecerniţa mare. Psalmul 4
Cănd Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptăţii mele! Intru necaz m-ai desfăţat! Fiii oamenilor, pănă cănd grei la inimă? Pentru ce iubiţi deşertăciunea şi căutaţi minciună? Să ştiţi că minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său. Măniaţi-vă, dar nu greşiţi; Jertfiţi jertfă dreptăţii şi nădăjduiţi in Domnul. Cu pace, aşa mă voi culca şi voi adormi, că Tu, Doamne, indeosebi intru nădejde m-ai aşezat. Amin!


Click istoric

Măine este Ziua Imnului Naţional al Romăniei "Deşteaptă-te, romăne!", sărbătorită anual incepănd din 1998, ca urmare a unei hotărări a Senatului Romăniei, din 18 mai 1998. In timpul crizei după lovitura de stat de la 23 august 1944, cănd Romănia s-a detaşat de alianţa cu Germania lui Hitler, alăturăndu-se Aliaţilor, acest imn a fost căntat in mod spontan de toţi şi emis pe toate staţiile radio. La 22 decembrie 1989, in timpul revoluţiei anticomuniste, imnul s-a inălţat pe străzi, insoţind uriaşele mase de oameni. Astfel, instituirea sa ca imn naţional a venit de la sine, impunăndu-se generalizat, fără şovăială, sub formidabila presiune a manifestanţilor.


S-a intămplat azi

In Romănia

Sămbătă, 28 iulie
1848 - A avut loc Adunarea populară pe "Cămpia Libertăţii", unde se alege o Locotenenţă domnească compusă din trei membri: liberalii-moderaţi Nicolae Golescu, I.H. Rădulescu, Christian Tell, care acceptă să modifice "Constituţia" in sensul dorit de sultan.
Duminică, 29 iulie
1941 - Răspunzănd lui Hitler, I. Antonescu declară că va continua acţiunile militare alături de Germania, pentru zdrobirea inamicului comun: "Bolşevismul rus". Guvernul romăn declară: "nu pun nici un fel de condiţii şi nu discut cu nimic această cooperare militară pe un alt teritoriu".

In lume

Sămbătă, 28 iulie
1976 - Cutremur devastator in Tangshan, China. Peste 250.000 de victime. Este considerată cea mai mare catastrofă seismică.
Duminică, 29 iulie
1836 - Inaugurarea Arcului de Triumf in Paris.

Născuţi la 28 iulie
1929 - Jacqueline Kennedy, soţia preşedintelui american John F. Kennedy (m. 1994);
1954 - Hugo Chávez, Preşedintele Venezuelei.

Născuţi la 29 iulie
1925 - Carmen Stănescu, actriţă;
1950 - Maricica Puică, multiplă campioană de atletism.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Focul aprins prin frecarea unor lemne uscate la urcarea oilor la stănă, care se menţinea nestins pănă la Săntilie, uneori pănă la coborărea oilor de la păşunile alpine, se numea Foc viu. Arzănd se credea că acest foc distrugea agenţii malefici, mistuiau relele din preajma stănei şi ţinea in frău vrăjitoarele răspunzătoare de toate necazurile şi calamităţile ce se abăteau asupra oamenilor, vitelor şi recoltelor. Menit să purifice spaţiul prin lumina, căldura şi fumul său, Focul viu, aprins la inceputul sezonului
pastoral, se deosebea de celelalte focuri rituale aprinse la sărbătorile de peste an (Anul Nou, Lăsatul Secului de Paşti, Măcinici, Joimari, Sănziene şi altele) prin tehnologia preistorică a obţinerii şi arderii lui o perioadă indelungată de timp. Atestat pentru prima dată de etnografi in nordul Carpaţilor Orientali, Focul viu avea să fie descoperit in majoritatea zonelor etnografice, in special in mediile păstoreşti. Dintre argumentele mai importante care demonstrează că este un foc ritual, nu unul obişnuit, pot fi amintite: se aprindea numai de bărbaţi, de obicei de tineri necăsătoriţi şi neprihăniţi, la date fixe, la inceputul sezonului pastoral sau la data urcării oilor la stăne; se păstra nestins pănă la Sf. Ilie, uneori pănă la coborărea turmei; ciobanii il săreau ritual şi uneori treceau animalele prin fumul produs de foc; se pronunţau anumite formule magice şi altele.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar