x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 31 iulie 223: Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Marii

31 iulie 223: Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Marii

de Andreea Tiron    |    30 Iul 2023   •   23:00
 31 iulie 223: Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Marii
Sursa foto: crestinortodox.ro

Creştinii se pregătesc pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. În popor, Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post foarte important și îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august, adică Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii are loc pe data de 31 iulie. Când ziua de 31 iulie este miercuri sau vineri, credincioșii lasă sec în seara zilei de 30 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu a avut de la început aceeași durată în Biserica Răsăritului. Credincioșii din parțile Antiohiei posteau o zi, pe 6 august, când este praznicul Schimbării la Față și cei din Constantinopol patru zile, iar creștinii din Ierusalim opt zile.

Postul Sfintei Marii 2023. Ce se face în această zi?

Lăsatul Secului este ultima zi în care credincioșii pot mânca de dulce, înainte de începerea postului Sfintei Marii.

Potrivit tradiției în această zi, membrii familiei se strâng la o masă festivă pentru a celebra această sărbătoare.

Se știe că focul este un element purificator, pe vremuri era aprins pe dealuri pentru a alunga spiritele rele. Această tradiție este încă păstrată în zona Covasnei.

O altă tradiție ține de strângerea resturilor și oaselor de la masă, fiind aruncate următoarea zi spre răsărit.

Gospodinele din zona Munteniei fac plăcinte cu brânză dulce, plăcinte pe care le dau în dar soacrelor pentru a păstra o legătură armonioasă pe toată perioada postului.

Un alt obicei spune ca gospodinele să întoarcă cu fața în jos vasele în care au gătit în această zi.

În cele două săptămâni, credincioșii nu au voie să consume produse de origine animală, lactate sau ouă. De asemenea, în Postul Adormirii Maicii Domnului se dă dezlegare la pește doar într-o singură zi, pe 6 august, atunci când are loc sărbătoarea Schimbării la Față a lui Iisus Hristos.

Pe lângă restricțiile alimentare, în timpul Postul Adormirii Maicii Domnului nu trebuie să te cerți cu nimeni, să nu porți dușmănie și să nu te lauzi cu faptele tale de milostenie.

Pe toate perioada postului, este bine ca cei credincioși să se roage în fiecare zi, astfel încât să fie cât mai aproape de Dumnezeu. Nu trebuie să păcătuim și să fim buni cu toți cei din jurul nostru.

Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august. Este o sărbătoare foarte importantă, trecută în Calendarul Ortodox cu cruce roșie. Înainte de această zi, creștinii de pretutindeni țin o perioadă de post și rugăciune.

Pe toată durata postului, adică cele două săptămâni, creștinii se roagă pentru ca sufletul lor să fie mântuit și să se apropie de Dumnezeu. De asemenea, se spune că este bine ca femeile gravide să se roage în această perioadă, deoarece vor avea o sarcină ușoară.

Rugăciune la începutul Postului Sf. Maria 2023

„Astăzi, ne stă înainte nevoință duhovnicească de taină spre câștigarea iertării greșelilor noastre și spre împăcare cu DUMNEZEU.

Astăzi, să lepădăm vălul răutății şi să secăm izvoarele gândurilor celor rele, apropiindu-ne cu dragoste și de cei ce ne urăsc pe noi.

Astăzi, să curățim haina cea murdară de păcate a sufletelor noastre și să încetăm a mai judeca și osândi pe aproapele nostru, ca să nu fim noi osândiți în focul cel veșnic.

Astăzi, să privim cu milă spre cei săraci şi să ne ostenim, după putere, spre lucrarea faptelor celor bune ale milosteniei sufletești şi trupești.

Astăzi, să ne spălăm în baia gândurilor de umilinţă veşmântul sufletului şi să plângem pentru căderea noastră şi pentru alunecarea de pe Calea Mântuirii.

Astăzi, să acoperim mulţimea păcatelor noastre cu rugăciunea cea fierbinte către Hristos, ca să treacă cu vederea anii pribegiei noastre departe de Drumul Ascultării.

Pe Tine, Maică a lui DUMNEZEU, Te punem Solitoare Pocăinţei şi Mântuirii noastre, ca pe Una Ce ai Indrăzneală Tare către Cel pe Care în Braţele Tale ca pe Un Prunc L-ai Ținut, ca să scoţi Lumea ceea ce zăcea în vicleşug din adâncul păcatului şi să o aduci la nevinovăţia pruncilor.

Cu lapte ai Hrănit pe Cel ce Poartă de Grijă de cei flămânzi şi cu Căldura Dragostei Tale de Maică L-ai Acoperit. Deci, nu ne părăsi nici pe noi, fiii Tăi cei căzuţi şi pierduţi în negura greşelilor, ci ne străluceşte Lumina Pocăinţei mai înainte de apusul vieţii noastre pământeşti.

Cu lacrimi ai adăpat pământul, văzând Răstignit pe Cruce pe Rodul Cel Preacurat al Pântecelui Tău.

Cu lacrimile Tale întoarce-ne pe noi cei împovăraţi de păcat la Calea Adevărului lui Hristos, ca să nu fim prinşi de fiarele cele înţelegătoare ale patimilor şi aruncaţi în adâncul cel mai de jos al păcatelor.

Precum ai săltat de Bucurie la Invierea Fiului Tău, Roagă-Te să se facă bucurie în Cer şi pentru noi, întorcându-ne la pocăinţă prin Stăruinţa Ta de Iertare a noastră la Tronul Stăpânului.

Mâinile noastre le întăreşte la rugăciune, gândurile le curăţeşte, sufletele le îmbracă cu smerită cugetare şi de toate primejdiile ne izbăveşte degrabă.

Ca Un Paznic de veselie este credincioşilor Postul cel aşezat în Cinstea Adormirii Tale.

Trezeşte-ne pe noi la lucrarea faptelor bune, adormind patimile noastre cele nenumărate şi întărindu-ne spre căutarea Mântuirii, ca să slăvim cu glasuri neîncetate ale inimii pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt în veci. Amin!”

 

×
Subiecte în articol: Lăsata Secului Postul Sfintei Marii