x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 6 august 2023: Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului. Obiceiuri, tradiții și superstiții

6 august 2023: Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului. Obiceiuri, tradiții și superstiții

de Redacția Jurnalul    |    05 Aug 2023   •   11:00
6 august 2023: Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului. Obiceiuri, tradiții și superstiții
Sursa foto: crestinortodox.ro

An de an, pe data de 6 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului. Aceasta este singura zi din Postul Adormirii Maicii Domnului care permite consumul de pește, fiind zi de dezlegare.

Potrivit tradiții-supersiții.ro, în plan popular sărbătoarea mai poartă denumirea de Pobrajen, Pobrajeni sau Pobrejenie. Mai mult, Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este unul dintre cele 12 praznice împărătești și are ca semnificație momentul în care Mântuitorul Isus Hristos, aflat la rugăciune pe muntele Tabor din Galileea, se preschimbă la față.

Domnul a venit la muntele Taborului, în Galileea, venind după el și ucenicii și mult popor. De vreme ce obiceiul Domnului Hristos era ca rugăciunile către Dumnezeu Tatăl să le facă singur, Acesta lasă sub munte poporul și pre ucenicii Săi. A luat numai pre trei dintre dânșii: Petru, Iacov și Ioan. Dormind ei, Isus Hristos S-a schimbat la față. Apostolii, deșteptându-se, au văzut slava lui cea negrăită, fața luminoasă ca soarele, hainele lui albe ca zăpada.

Schimbarea la Față a Domnului în calendarul popular

Sărbătoarea ortodoxă a Schimbării la Față marchează despărțirea de vară, schimbarea veșmintelor naturii, dar și ale oamenilor, cu cele specifice noului anotimp. Cu alte cuvinte, Obrejenia este privită ca o zi de hotar între vară și toamnă. De acum frunzele încep a îngălbeni, apele se răcesc, păsările pleacă spre țări mai calde, iar insectele și târâtoarele se pregătesc să intre în pământ, la adăpost de iarna ce urmează.

Ce tradiții și obiceiuri se respectă în ziua de Probejenie sau Schimbarea la Față?

Multe dintre tradițiile și obiceiurile zilei de Obrejenie fac în general referire la bunul mers al vieții și al treburilor, la ferirea de rele și necazuri, dar și la menținerea sănătății.

O tradiție foarte cunoscută a zilei de Obrejenie este de a duce la biserică fructe și legume din noua recoltă pentru a fi sfințite. Acestea se vor împărți după sfințire credincioșilor veniți la slujbă. Se pot degusta apoi strugurii noi, dar și fructe specifice perioadei, ca mere, pere, prune, etc. Gustatul primei boabe de strugure se face după un ritual din care nu lipsește formula de consacrare pronunțată cu voce tare: “Boabă nouă în gură veche!”

Se mai știe despre ziua de Obrejenie că este ultima zi din an în care se pot culege plante de leac, deoarece după această zi toate buruienile și florile dau înapoi și se veștejesc.

Probejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este zi de odihnă, nu se muncește la câmp sau prin case fiindcă e pericol de îmbolnăvire. Mai mult oamenii caută să fie împăciuitori unii cu alții pentru a nu fi proboziți și să stea astfel tot anul în ceartă și sfadă.

“De Probejenie, indiferent că e băiat, bărbat, fată, femeie, se ferește de a se ocărâ unul cu altul, căci tot anul nu trăiește decât în sfadă cu alții”

Ce se spune despre vremea din ziua de Obrejenie

Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este de asemenea prilej de a afla cum va fi vremea în perioada ce urmează. Astfel, dacă plouă mult în ziua de Obrejenie sau în postul Adomirii Maicii Domnului toamna va fi mohorâtă, iar iarna rece și plină de ninsori. În schimb, dacă de Obrejenie este cald și însorit, așa va fi și toamna ce urmează, iar iarna va fi una uscată, fără prea multe ninsori.

Schimbarea la Față a Domnului – Rugăciune pentru împlinirea dorințelor

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”. Amin.
 

Schimbarea la Față a Domnului 2023 – Tradiții și superstiții

Obrejenia sau Probejenia, așa cum este cunoscută în folclorul tradițional, sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei. De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată. E momentul din an în care frunzele încep să-şi schimbe culoarea, iarba nu mai creşte, apele se răcesc iar târâtoarele se retrag pentru iernat; Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe; Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba; E de preferat să nu pleci la drum, căci riști să te rătăcești. Nu munci, căci altfel te poți alege cu mutilări grave ale trupului; Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă; Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul; De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul; Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este, prin excelenţă, sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi; Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi; Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora; Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă; În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se sterpezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile; Data de 15 august este ultima zi când se culeg plante medicinale bune de leac. 

×