x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Afacerea "Cinematograful"

Acum 100 de ani. Afacerea "Cinematograful"

12 Mar 2012   •   21:00

D. Dumitru Savin din Husi, absol­vent al scolii de meserii, isi instalase un cinematograf in acel oras si convenise cu Casa Pathe-Freres din Bucuresti sa ii trimita filmele necesare. Dupa ce intrebuintase o parte din filme, numitul impacheta in lazi cateva caramizi si le expedie indarat casei Pathe, facandu-i cunoscut ca nu-i plac fi­lemele si i le trimite. Casa Pathe, obisnuita cu toate surprizele, in materia cinematografiei moderne, nu-si putu totusi explica acest transformism si reclama directiei postelor despagubiri echivalente cu valoarea filmelor, punandu-i la dispozitie, in schimb, caramizile cinematografice.

Dupa cercetarile facute, Dumitru Savin fu dat judecatii pentru inse­laciune. Tribunalul de Falciu il achitase pe motiv ca nu exista dovezi suficiente de culpabilitate contra inculpatului. Facura apel procurorul ge­neral si directia postelor, in urma carora Curtea a condamnat pe Savin la o luna de inchisoare si 1.000 de lei despagubiri civile catre directie. Decizia aceasta fu atacata cu recurs de catre condamnat in Inalta Curte de Casatie, care il respinse ieri.

Atentat la pudoare
De un atentat la pudoare savarsit intr-un chip nerusinat s-a facut vinovat domnul inginer GH. Mihailescu (...). Zarind intr-o gazeta un anunt dat de o domnisoara care cauta un loc de guvernanta, a adresat o carte pos­tala postulantei, indicandu-i sa se prezinte la domiciliul sau la o anu­mi­ta ora. Dra Roza I. Benedic se duse in­crezatoare la inginerul Mihai­lescu. Cum intra pe usa, acesta o incuie si se arunca asupra fetei, violand-o (...). Procesul s-a judecat pe deplin, si tribunalul a condamnat pe inculpat la un an inchisoare si 1.000 de lei despagubiri catre fata dezonorata.
Din "Dimineata", 13 martie 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×