x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Bucureştenii se mută

Acum 100 de ani: Bucureştenii se mută

27 Apr 2012   •   21:00
Acum 100 de ani: Bucureştenii se mută

Chiriasii Capitalei
Chiriasii din Capitala au avut ieri o zi proasta. Era ultima pe care o ingaduie legea, chiriasilor care nu s-au mutat inca, spre a indeplini si aceasta formalitate. Si cum obiceiul romanului nostru este ca sa se lase totul pentru ultimul moment, va inchipuiti lesne ce aspect prezentau ieri strazile Capitalei. Nenumarate, sute si mii de camioane si carute, incarcate cu mobile mai noi si mai vechi, strabateau strazile murdare si pline de noroi, sub ploaia torentiala care cadea cu mici intermitente. Era un spectacol trist si pe langa scumpetea chiriilor si starea lamentabila a locuintelor, chiriasii aveau inca un motiv ca sa fie nemultumiti. S-au petrecut si scene tumultuoase: in Soseaua Bonaparte, in strada Romulus si, spre seara, in strada Campoduci.

Scandalul de pe Bonaparte
Situatia a devenit pur si simplu exasperanta, de aceea ii vedem dedandu-se la demonstratii cu totul neobisnuite la noi. O asemenea demonstratie a avut loc ieri dimineata in soseaua Bonaparte, la casele No. 23, al caror proprietar este d. Avocat Andrei Gulimanescu. D. Gulimanescu avea ca chirias pe d. Dumitru Mihailescu, care a achitat complet chiria pana in ziua de astazi, cand urma sa se mute. Proprietarul ii mai pretinde insa suma de 10 lei, pentru uzajul casei! D. MIhailescu refuza sa plateasca si atunci d. Gulimaescu i-a oprit o oglinda in valoare de 80 lei. Aflandu-se despre aceasta, un numar de vreo 200 de persoane, in frunte cu d. Gh. Cristescu, au facut demonstratie la locuinta dlui Gulimanescu, cerandu-i sa restituie chiriasului oglinda pe care i-a oprit-o fara nici un drept.

Trei chiriasi pentru o casa
Sunt proprietari si inca foarte multi care pretind chirii enorme; altii care incaseaza chirii asupra unei case ce nu poate fi locuita, fiind supusa daramarii; ieri insa am avut prilejul sa aud despre un proprietar care a inchiriat aceeasi casa la doi chiriasi, in timp ce trata cu vechiul lui chirias sa ramana in locuinta pe care o ocupa, bineinteles, marindu-i chiria. (...) In vecinatatea azilului de batrani din strada Romulus, se afla o locuinta modesta, proprietate a dlui capitan in rezerva P. Antonescu, functionar superior la administratia financiara din Pitesti. Casa era locuita de d. Goldstein, tapiter, care platea chirie 1.100 lei anual. Acum doua luni de zile, d. Goldstein a anuntat pe d. Antonescu ca se muta si acesta a afisat pe poarta caselor biletul "De inchiriat". In ziua de 7 marie, d. Antonescu a inchiriat casele dlui Isac Loebel, cu chiria anuala de 1.400 lei. A primit un avans de 200 lei. (...) In ziua de 21 martie, Loebel a primit o telegrama de la proprietar: "Rog avansati 150 lei. Caz grav". Chiriasul urma sa plateasca restul chiriei la mutare. (...) Situatia il indreptatea pe Loebel sa se mute la Sfantul Gheorghe (...) insa proprietarul a inchiriat aceeasi casa lui David Elbin, cu suma de 1.800 lei anual. Si mai aflu iarasi, lucru extraordinar, ca d. Antonescu, dupa ce luase un avans si de la acesta, trata acum cu d. Goldstein sa ramaie, marindu-i chiria la 1.600 lei anual.

Chiriasa maltratata
In strada Campoduci, lucrurile s-au petrecut astfel: O chiriasa fiind maltrata de proprietatea ei, in clipa in care se muta, comitetul de actiune al chiriasilor fu avizat si d. Gheorghe Cristescu, presedintele acestei miscari, porni la fata locului pentru a ancheta cazul. In acelasi timp, fu avizat inspectorul de sector, care duse la sectie atat pe d. Cristescu, cat si pe proprietara, si dresa acolo procesul verbal al celor constatate.

(Din "Dimineata", 28 aprilie 1912; texte selectate de Tudor Cires)

×
Subiecte în articol: calendar