x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: C. Mille, la 50 de ani. Banchetul din sala de marmoră a hotelului "Boulevard"

Acum 100 de ani: C. Mille, la 50 de ani. Banchetul din sala de marmoră a hotelului "Boulevard"

20 Dec 2011   •   21:00

D. Constantin Mille, directorul nostru, implinind 50 de ani de viata, ziarele noastre au luat initiativa de a sarbatori aceasta aniversare a unui om de lupta neincetata si rodnica, printr-un banchet care a avut loc ieri la amiaza, in sala de marmura a hotelului "Boulevard". (…) S-au adunat la un loc si oamenii carunti, al caror nume evoca un intreg trecut de lupte pentru dreptate, pentru adevar, si fortele tinere ale ziarelor noastre, care, fara glorie, dar cu o adanca si curata multumire sufleteasca lupta si ele, pe masura puterilor lor, pentru idealul al carui drapel il poarta de atata vreme sarbatoritul nostru d. Const. Mille.

Banchetul de ieri n-a fost masa rece, banala, a celor care se aduna fara ca sa fie legati printr-o puternica si sincera comunitate de idei, de sentimente, de aspiratiuni. (…)

Intrarea dlui Const. Mille si a fa­miliei sale in sala de banchet a fost primita cu aclamatiuni entuziaste de catre frumoasa asistenta. Frumoase buchete de flori au fost oferite dnei Maria Mille si drei Florica Mille. In timpul banchetului soseau mereu zeci de telegrame si scrisori de feli­citare din toate unghiurile tarii, adresate dlui Mille.

Poetul Radu Rosetti a dat cetire urmatoarei reusite epigrame pe care cunoscutul artist si publicist Vero a transmis-o directorului nostru: "Desi n-am pe piata credit/ Fiindca sunt bohem din fire/ Totusi, sus, la Banca vietii/ Ti-am girat o prelungire". O animatie desavarsita a domnit tot timpul banchetului la care s-a servit un meniu delicios, udat de vinuri gene­roase. Orchestra admirabilului Grigore Dinicu a delectat comeseni.

Iata deliciosul meniu care a fost servit in mod ireprosabil de catre personalul casei "Boulevard": Tuica-Mastica/ Oeufs a la Talleyrand/ Darne d’esturgeon a la russe/ Sauce remoulade/ Vol-au-vent Toulouse/ Dindonneau a la broche/ Salade de saison/ Glace Bertola/ Gaufrettes/ Corbeilles de fruits/ Bonbons/ Cafe/ Dragasani blanc/ Nicoresti rouge/ Eaux minerales/ Pommery&GReno.

Cu prilejul acestei sarbatoriri s-a oferit dlui Const. Mille un splendid album, admirabil executat in atelierele de legatorie ale casei Socec si in care toti participantii la banchet au semnat, adaugand fiecare cateva cuvinte de omagiu pentru directorul nostru. (Din "Dimineata", 20 decembrie 1911; text selectat de Magda Cristina Ursache)

×