Nu s-a sters bine din memorie teribila catastrofa de la bana, in care un inginer si 6 lucratori au cazut prada flacarilor, in anul trecut, si, aproape tot in acelasi loc, o noua groaznica nenorocire, care a aruncat jalea in multe familii, s-a intamplat joi dimineata. O puternica explozie produsa prin scapararea motorului unei sonde, care era incarcata cu sondele de la sonda No. 9 a dlui Van Sickle, a cuprins si a distrus cu totul 7 sonde. Zguduitura a fost atat de puternica, in momentul exploziei, ca multi au crezut ca ne aflam in fata unui cutremur.
Victimele exploziei
Focul care s-a extins cu o iuteala uimitoare de la sonda la sonda, atmosfera fiind incarcata de gaze, a facut din nenorocire victime si anume: G. Malureanu, sondor, a fost carbonizat pe locul dezastrului; Const. Tatulescu, N. Mihailecu, maistri sondori, Stanciu T. Ghiculescu si Gh. Aldea, ajutori, se afla in agonie la spitalul societatii "Astra Romana"; Vasile Constantinescu, care de asemenea se afla la spital, este mai usor ranit. Se crede ca mai sunt si alte victime si de aceea se fac cercetari.
Relatia oficiala
La orele 12, o telegrama sosita la ministerul de industrie si comert confirma dezastrul din Moreni. Iata ce comunica relatia oficiala: "La orele 5,30 dimineata a luat foc sonda No. 9 a dlui R. Van Sickle din Bana (Moreni), in eruptie. Flacarile s-au comunicat la alte 6 sonde si la 6 rezervoare de petrol, care toate sunt cuprinse de foc. S-au luat masuri pentru localizarea focului. La fata locului a plecat subdirectorul minelor, d. Pennescu-Kertsch" (...).
La locul dezastrului de la Bana
Reviu cu amanunte asupra groznicei catastrofe, care a adus jalea in atatea familii si spaima in toti acei care au imbratisat aceasta cariera. Desi pe aici domneste o caldura tropicala, iar praful ridicat de un vant arzator face aproape imposibila circulatia, totusi imediat ce v-am facut comunicarea sumara de dimineata am plecat spre locul dezastrului, cu riscul de a merge pe jos pana acolo. (...) Din sonda No. 9 Van Siekle, care se afla in eruptie, tasnesc incontinuu limbi de foc, iar de jur-imprejurul ei se intind minele sondelor distruse si anume: No. 6, No. 9 ale Societatii Astra Romana, No. 7, Van Sickle, No. 6, Oil Fields.
Cum s-a produs explozia
Sonda No. 9 Van Sickle, care dupa cum am spus se afla in eruptie, aruncase si o mare cantitate de gaze, cu care se incarcasera atat sondele vecine, cat si atmosfera, din care pricina lucrul a fost mai mult timp oprit in acea parte a schelei. Fie ca s-a crezut ca pericolul a trecut, sonda nemaierupand cu multa furie, fie ca fatalitatii se atribuie faptul ca s-a decis a se lucra in imprejurimi, ceea ce este cert insa este faptul ca azi dimineata, la ora 5 si jumatate, nenorocirea s-a dezlantuit cu toata grozavia. Focul s-a comunicatr cu un fulger, distrugand tot ce a gasit in cale, intre care, spre mai mare nenorocire, si victimele al caror nume l-am comunicat in telegrama de dimineata. (...) Focul continua.
Din "Universul", 28 iulie 1912; texte selectate de Veronica Bectas