x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Către românii basarabeni

Acum 100 de ani: Către românii basarabeni

11 Iun 2012   •   21:00

Mai deunazi a trebuit sa treaca peste noi si acea fatala “aniversare de catre rusi a rapirii Basarabiei'. Si pe cand dincolo de Nistru un popor mare benchetuia, dincoace, cu inimile infrigrate de durere purtam doliul grozav al acelei zile. Departe insa ca aceasta aniversare a vecinilor nostri sa inabuse sentimentele de iubire catre frati si loc natal, a redesteptat focul sacru de regenerare a neamurilor: PATRIOTISMUL. Cu aceasta ocazie, studentimea universitara, din initiativa “Centrului universitar Bucuresti', a constituit un comitet compus din romani basarabeni, sub presedintia dlui dr. I. Mendonide, al carui scop sa fie ridicarea unui camin in Bucuresti, pentru copiii saraci din Basarabia, si darea lor la scolile din Capitala tarii. Acest comitet, intrunit in ziua de 2 iunie, a luat hotararea ca miscarea in acest sens sa se faca cu asentimentul tuturor romanilor basarabeni din tara (...). Comitetul nu se indoieste un moment ca toti romanii basarabeni se vor ridica si vor lua parte la aceasta frumoasa opera, caci exemplele pe care ni le dau transilvanenii, bucovinenii si chiar macedonenii sunt indeajuns. Deviza noastra sa fie, ca si a lor: “Totul pentru neam si patrie!'.

De la romanii de peste munti

“Romanul' dezminte stirea lansata de “Esti-Ujsag', cum ca seminaristii exclusi din Oradea Mare au fost primiti la examene, in urma scuzelor ce au cerut pentru atitudinea lor de pana acum. Adevarul e ca episcopul Radu a intervenit pe langa episcopul Szechenyi, in sensul ca sa li se permita acestor seminaristi sa isi treaca examenele si ca episcopul Szechenyi ar fi admis acest lucru. Iertare sau scuze nu au existat.

Jertfele taranilor romani din Ardeal

Ziarul “Libertatea' se ocupa intrun articol de fond de spiritul de sacrificiu al taranilor romani pentru cultura si citeaza cateva exemple elocvente. In Covasna, scoala romaneasca era atat de ruinata, incat autoritatile voiau sa o inchida. Taranii au pus atunci mana de la mana si au adunat 40.000 de coroane cu care au construit un frumos local pentru scoala. In satul Sirmian, care are 800 de locuitori, fiecare taran a dat cate 100 de coroane, si astfel s-a strans suma necesara pentru construirea unei scoli. Ziarul face un calduros apel catre poporul roman de a construi scoli sau cel putin de a infiinta biblioteci populare, mai cu seama in comitatul Hunedoara, in care peste 180 de sate romanesti nu au scoli.

Vlaicu la Viena

Cu prilejul concursului de aviatie de azi, la Viena s-au intamplat trei accidente, dintre care doua grave: belgianul Villy de Pray a cazut pe cand ateriza si si-a frant un picior; francezul Erhmann a cazut de la o inaltime de 20 m, frangandu-si un brat si alegandu-se cu o completa sfaramare a osului (...) Cel de-al treilea, austriacul Stanger, s-a rasturnat in momentul pornirii. (...) Aviatorul roman Vlaicu, in schimb, a facut un zbor splendid, apreciat de toata lumea. Tot la aceste zboruri, un aviator francez s-a urcat la o inaltime de 3.200 m.

Din “Dimineata', 12 iunie 1912; texte selectate de Tudor Cires

×