x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Cauzele scumpirii peştelui

Acum 100 de ani: Cauzele scumpirii peştelui

03 Mai 2012   •   21:00

De catva timp s-a redeschis discutia scumpirii pestelui, sustinandu-se ca administratia pescariilor statului ar fi cauza acestei scumpiri. Am cerut in aceasta privinta explicatii dlui dr Antipa, care ne-a dat urmatoarele lamuriri: (…) “E o campanie care se reincepe regulat, in fiecare an. De ce? Judeca si dumneata. In fiecare an, in februarie-martie, din cauza sloiurilor si a zapoarelor de pe Dunare si a inundatiilor baltilor, nu se mai poate prinde peste si deci pretul urca. Apoi e prohibitie, ca este timpul pentru inmultirea pestilor care urca pe Dunare, si iarasi pretul urca. Pana nu demult, din aceasta cauza, pestele de balta a lipsit si el aproape cu totul. In ambele piete, Galati si Braila, abia s-a putut gasi intr-o zi 8 kg de salau, care s-a vandut cu 3,50-4 lei kg. Aceasta a indreptatit unele ziare sa spuna ca s-a scumpit pestele, acuzandu-ma pe mine.

Exportul pestelui

Se spune, pe de alta parte, ca pestele s-a scumpit fiindca statul exporta cantitati mari de peste la preturi ieftine. “Da, s-a afirmat ca la Viena se mananca peste de la noi, mai ieftin ca aici. Adevarul e urmatorul: Statul nu exporta nici un kilogram de peste, ci tot pestele din pescariile sale se vinde zilnic la licitatie publica. Comerciantii care fac export cumpara pestele cu pretul cu care il cumpara si cei care vand in tara. E deci cu putinta atunci ca pestele sa se vanda la Viena mai ieftin ca la noi? Nu se socoteste taxa, transporturile... Mi se imputa mie ca nu fac nimic ca sa opresc si acest export, dar ce pot face eu ca director de minister, sa opresc pe proprietarii de balai sa faca ce vor cu pestele lor ori pe comerciantul care a cumparat pestele? Dar nici un ministru nu poate sa faca acest lucru.'

Cum se fac licitatiile

Licitatiile sunt publice si aceasta masura a fost impusa de legea contabilitatii. Masura aceasta inlatura speculatiile. (…) Licitatia fiind publica, cu strigare, oricine poate lua parte, oricine poate sa cumpere peste. Daca banuieste cineva ca se face licitatie ticluita, are dreptul sa cheme procurorul si sa-i arate pe vinovati. Aceasta este la indemana oricui, dar nu o face nimeni.

De ce s-a scumpit pestele?

Evident, s-au scumpit toate produsele: carnea, branza, pasarile, fructele etc. Falcea s-a ridicat de la 250 lei, la 1.200 lei; vagonul de grau, de la 1.000 la 2.000 lei; era oare cu putinta sa nu se scumpeasca si pestele? Dar s-a scumpit intr-o proportie mai mica, fata de scumpirea celorlalte alimente si mai mult pestele pe care nu cei saraci il cumpara. Putem noi sa influentam asupra cauzelor generale?

Cum se va ieftini pestele?

Nu se poate face nimic. Vom avea insa depozitul frigorific din Galati, care se construieste acum, si astfel vom putea egaliza preturile, putand conserva cantitati mari de peste. Se vor evita astfel urcarile si scaderile de preturi. Pentru a inlatura specula la care se dedau detailistii din toate halele din tara, comunele trebuie sa ia masuri speciale ce depind de localitate. Ministerul de domenii nu face comert, el nu poate lua masuri in contra detailistilor.

Din “Universul', 4 mai 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×