Puterea de vitalitate a celor multi stransi laolalta, cu aceleasi sentimente si dorinte si cu aceeasi norma de viata sociala si ideal, a dat nastere la atatea asociatiuni tari, care au putut lucra si produce mult mai mult decat un singur individ aparte. Asociatiunile sunt produsul nevoii, sunt urmarea fireasca a impartasirii ideilor sporadice care, adunate toate intr-un singur manunchi, raspandesc lumina si adevarul, intaresc societatea si clasele carora le apartin. Noi, preotii de la munte si de la balta, pana acum am stat razletiti unii de altii, am jinduit la asociatia cantaretilor nostri, infaptuita de un singur om de inima, si am asistat la dezbaterile congresului lor de la Iasi, care ne priveste si pe noi. Au recunoscut ei ca au nevoie de mai multa lumina pentru a aduce folos ramurii lor si tarii si sunt foarte sigur ca dezideratele lor se vor traduce in fapte reale. Dar nevoile Bisericii nu se pot satisface numai prin implinirea dorintelor cantaretilor, si ei, ca membri ai aceluiasi corp, in zadar se vor trudi sa faca ceva daca corpul, adica preotii, vor fi slabi si piperniciti.
Pentru progresul Bisericii
Dupa cum in toate tarile crestine si necrestine se tin congrese pentru bunul mers si progresul institutiei "Biserica", cred ca e o necesitate reala si adanc simtita de a se tine si la noi un mare congres bisericesc, la care sa participe toti preotii din tara, impreuna cu monahii, si sa ne sfatuim cu totii, sa cercetam mijloacele, sa intrebuintam pentru un mai practic si mai real folos ce am putea aduce Bisericii si tarii. Caci acesta este rostul nostru de a face pe oameni sa fie morali, cinstiti si drepti in actele lor. Daca ne vom margini numai la a liturghisi, apoi in mod firesc vom deveni o institutie prea putin folositoare, care va disparea prin ea insasi.
Un congres bisericesc
Deci ar fi bine ca in fiecare judet sa se injghebeze cate o asociatiune si sa hotaram apoi mijloacele mai practice de a ajunge la organizarea unui congres bisericesc. Este absoluta nevoie de o revista generala a bisericii, care sa apara cat mai curand, cu sediul in Bucuresti, si in care sa ne putem spune parerile si ce ar fi folositor Bisericii. Aceasta propunere este de mult plamadita in sufletul preotilor si eu exprim aici o parere generala. Acum e timpul sa vorbeasca si altii mai competenti. (Pr. Inocentiu Stefanescu, Ploiesti).
Inscrierile la scoala de arte frumoase
Inscrierile la scoala de arte frumoase de la Bucuresti se primesc la secretariat (localul din Calea Grivitei No. 22) in toate zilele de lucru, intre orele 10-12 dimineata, pana la 25 septembrie. La 27 septembrie va fi examenul de admitere, care consta dintr-un desen cu mana libera dupa ornament si o proba scrisa la istorie generala.
Din "Universul", 19 septembrie 1912; texte selectate de Tudor Cires