Am avut prilejul sa cutreier cateva zile frumoasele plaiuri ale Bucovinei (aflata in acea vreme in Imperiul Austro-Ungar – n.n.). Dupa ce am vazut Itcanii, Radautii, Manastirea Putna, unde se afla mormantul gloriosului voievod Stefan cel Mare, m-am oprit pentru o zi intreaga la Suceava, aceasta veche cetate care a jucat pe vremuri un rol asa de important in istoria romanilor si care astazi este in deplina decadenta.
La Suceava, interviu cu un judecator de instructie
Pretutindeni m-am interesat de viata sub toate raporturile a elementului romanesc, care, dupa cum se stie, formeaza marea majoritate a populatiunii. Imi indrept pasii spre (…) dl Garabet Gaina, unul din cei patru judecatori de instructie din Suceava (…). Venisem cu grija si ma temeam ca interviewul solicitat sa-mi fie refuzat, dar aerul binevoitor cu care ma primi d. Gaina imi risipi imediat aceasta temere. (...) Am rugat pe d. Gaina sa-mi dea oarecari relatii despre organizatia judecatoreasca. D-sa imi spune ca tribunalul din Suceava, ai carui magistrati si functionari inferiori sunt in majoritate romani, are 4 cabinete de instructie. D. Gaina, ca cel mai vechi din toti judecatorii de instructie, instrumenteaza la cabinetul d-sale afacerile cele mai delicate: spionaj, escrocherii, crimele de les-majestate si defraudari (...).
O escrocherie... originala
Printre numeroasele escrocherii mai de seama din timpul din urma, este una originala de tot. Un anume Mordehay Ismarlay din Iafa vine in Romania si izbuteste sa escrocheze la Buzau si Galati pe numerosi naivi, carora le-a aratat o masina care, dintr-o bancnota de 100 lei face doua bancnote. Dupa ce incaseaza sume mari de bani, dispare. Un comerciant din Buzau, care incredintase escrocului 7.000 lei, afland ca acesta s-a refugiat in Bucovina, se ia dupa el. Mordehay e prins si d. judecator de instructie Gaina, terminand ancheta si instructia, trimite pe escroc Romaniei si tribunalele noastre condamnandu-l la 3 ani inchisoare, dansul isi face acum osanda.
Relatii cordiale, intre romani si... romani
D. judecator de instructie Gaina a reusit sa cultive relatiuni de colegialitate si de curtoazie cu parchetele din Dorohoi, Botosani si Falticeni, asa ca azi raporturile reciproce intre aceste parchete cu cabinetul d-sale de instructie nu mai sunt pe cale diplomatica, ci prin simple comisiuni rogatorii, asa cum obisnuiesc parchetele din tara intre ele (...).
Viata romaneasca, la Suceava
Elementul romanesc isi afirma cu putere individualitatea sa. Exista in Suceava doua licee romanesti, un club literar romanesc si alte aszaminte, din care unele mixte. Dintre functionarii superiori, prefectul, presedintele tribunalului si majoritatea magistratilor sunt romani. Scolile primare sunt mixte. Romanii se indeletnicesc cu agricultura. Pamantul e putin fertil, dar preturile sunt ridicate. Comertul e intr-o completa stagnare. O data pe an, de Sf. Ioan, pelerinagiile religioase la Suceava mai dau o nuanta de viata acestui oras. Atunci comertul face ceva dever, spre a reintra apoi in obicinuita-i stagnare. Despre industrie la Suceava, nici pomeneala (...). (Bruno)
Din "Universul", 24 iulie 1912; texte selectate de Veronica Bectas