Primirea stralucita pe care imparatul Franz Iosif si imparatul Wilhelm al II-lea au facut-o regelui Bulgariei a fost obiectul celor mai felurite interpretari, unele rezervate si cumpatate, altele libere si senzationale. Presa care serveste interesele oficiale si careia, deci, i se dicteaza inspiratia, a vazut in aceasta intalnire a celor trei suverani o chezasie mai mult pentru pacea in Balcani; dar, in genere, cordialitatea acestei primiri a fost considerata ca un semn ca Austro-Ungaria si Germania aproba politica balcanica a regelui Ferdinand, care este sa asigure precumpanirea Bulgariei in peninsula balcanica.
Eclipsarea Romaniei
Noi am semnalat ca regele Ferdinand tinde sa eclipseze Romania si suntem amenintati sa devenim un stat de mana a doua in Balcani, peste ale carui veleitati si aspiratiuni se va trece usor in momentele supreme, cum obisnuieste Europa sa treaca peste tot ce nu reprezinta importanta pentru dansa. Aceasta inseamna, deci, ca suveranul Bulgariei ne-a pregatit o lovitura maiastra, pentru a infrange si prestigiul nostru, dar si ceea ce socoate dansul ca este cerbicia noastra. Daca insa aceasta e una dintre parerile ce straiescu destul de mult in cercurile romanesti, mai e alta care tinde sa arate ca, dimpotriva, onoarea facuta regelui Ferdinand e o onoare pentru Romania si ca, de fapt, suveranul Bulgariei s-a dus sa se impodobeasca cu aureola gloriei tocmai pentru a merita stima si prietenia Romaniei sau, mai corect, a regelui Carol.
O logodna intre printi
Aici e vorba de proiectata logodna intre printul mostenitor al Bulgariei, Boris, si principesa Elisabeta. De vreo catva timp, se da ca definitiva aceasta alianta intre cele doua Curti suverane. Singurul obstacol serios a fost regele nostru, care, cunoscand foarte bine hotarul sufletesc si politic care desparte cele doua tari, ezita sa satisfaca dorinta chiar a multor politicieni romani care considera ca un act de mare diplomatie o unire de sange intre Romania si Bulgaria. (...) Apoi, regele Romaniei a socotit ca printul Boris nu reprezinta ceea ce se cheama o partida buna pentru principesa Elisabeta, deoarece, politiceste, Bulgaria e inca la spatele Romaniei si nu prea era o mare onoare pentru suveranul roman alianta cu o Curte regala care la marile Curti europene trebuie sa se incline adanc si trebuie sa pastreze un ton umil cum e acela, bunaoara, din toastul rostit de regele Muntenegrului la masa lui Franz Josef.
Motive si motive
Astfel, calatoria regelui Bulgariei la Viena si Berlin pare a fi fost determinata de un motiv mai mult sentimental (...). Aceasta explicatie poate sa fie magulitoare pentru romani, dar chiar daca ar fi pe deplin exacta, ea nu schimba mare lucru din situatia noastra in Balcani. Daca regele Ferdinand tine asa de mult sa castige Romania, legand-o strans prin lanturile unei casatorii intre fiul sau si principesa Elisabeta, cauza e ca voieste sa ne faca inofensivi fata de ceea ce urmareste. (...) O apropiere romano-bulgara e, in orice caz, mai favorabila Bulgariei.
Din "Dimineata", 4 iunie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache
Citește pe Antena3.ro