Cine a trecut vreodata de gara Itcani a observat desigur in apropiere de statia Milesauti din Bucovina acoperisul rosu aprins al unui castel ce se distinge majestuos din verdeata padurilor de care este inconjurat. Acel castel este al boierului roman din Iacobesti, George baron Capri, care este unul din cei mai fanatici admiratori ai frumosului port national. In comuna Iacobesti locuiesc romani si maghiari, care se disting de locuitorii celorlalte comune prin bogatul port national, gratie concursului material si moral chiar al acestui boier roman. Femeile, mai cu seama, se disting nu numai prin frumoasele "altite" obisnuite ce le poarta, dar si prin bogate broderii si panglici colorate, ce le aranjeaza cu mare gust si, desigur, cu mare truda, in lungile seri de iarna.
In jurul impacarii studentilor bucovineni
Ziarul "Universul" a fost singurul care a adus in Cernauti stirea despre impacarea studentilor bucovineni, la congresul de la Craiova, chiar inainte ca societatile academice de la Cernauti sa fi fost informate de reprezentantii lor la congres. Contrar tuturor asteptarilor insa, stirea a fost primita cu oarecare raceala de catre studentii din localitate, care nu inteleg sa se supuie "neconditionat" unei hotarari, care are nevoie de lamuriri temeinice. Ei sustin ca doresc impacarea, dar sub anumite conditiuni, ceea ce insa, acum, le este imposibil, o data ce li se cere o supunere oarba (...). Afara de aceasta, ei sustin ca reprezentantii lor la congres, nefiind autorizati a savarsi impacarea, hotararea luata in aceasta chestiune ramane nula. Cei mai indarjiti contra impacarii sunt studentii din societatile "Bucovina" si "Moldova", care privesc ca chestie de onoare existenta societatilor lor (...).
Distinctia unui deputat roman bucovinean
In legatura cu distinctiunile ambilor ministri presedinti contele Sturgkh si Lukacz, a ministrului apararii nationale baron de Georgi si a ministrului de justitie Hochenburger, zilele acestea a fost distins cu acea inalta distinctie si deputatul roman din Bucovina dr Const. Isopescul-Grecul, cu "Crucea de comandor si Ordinul Franz Josef" pentru munca neobositoare ce a depus-o in calitate de raportor al noii legi de justitie militara, in ultima sesiune a Parlamentului. Distinctiunea acestui deputat roman, care se bucura de simpatii unanime chiar in randurile adversarilor romanilor, a produs in mijlocul acestora o impresie excelenta. Domnia sa a fost obiectul unor vii manifestatiuni, in toate cercurile locale, primind numeroase telegrame de simpatii pentru aceasta inalta distinctiune, pe deplin meritata. Domnia sa este si profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Cernauti.
Din "Universul", 18 septembrie 1912; texte selectate de Tudor Cires
Citește pe Antena3.ro