Sunt cateva zile de cand a venit la Sinaia o familie de escursionisti englezi, care, pentru noi mai ales, par foarte originali. E vorba de familia dlui Cozens Hardy, care sosind din Italia la Sinaia, n-a descins nici la hotel Caraiman, nici la Palace Hotel, nici la vreo vila oarecare, ci, pur si simplu, pe un platou de pe muntele din fata coloseului Oppler. Acest platou a fost pus la dispozitia escursionistilor englezi de M.S. Regele. Gratie amabilitatii dnei si dlui Take Ionescu, am putut face cunostinta familiei dlui Cozens Hardy, cu ocaziunea vizitei ce i-au facut la cartierul ei general.
Sub cerul liber!
Marturisesc ca pentu mine domnul, doamna si domnisoara Cozens Hardy, ca si personalul ajutor, compus din guvernanta, bucatarul si feciorul, sunt oamenii cei mai interesanti pe care i-am intalnit vreodata. Cata poezie trebuie sa fie in sufletele acestor oameni, care adorm avand in ochi reflectiile luminilor ceresti, iar cand redeschid ochii le tremura pe gene lacrimi de roua. Si cum sa nu-i admiram noi, acestia multi, care de cele mai multe ori n-am dat drumul printre pleoapele noastre somnoroase decat unor raze palide de opait, iar in zori de zi nu ne-au fost muiati decat de lacrimile adevarate ale mizeriilor noastre... Ce viata intensa trebuie sa traiasca acesti originali englezi si ce sarbada pare in comparatie cu viata noastra marginita in zidurile mohorate ale oraselor! Si ce admirabila filosofie trebuie sa aiba acesti oameni! (...) Cum sa nu-i admir, cum sa nu banuesc a in ei se ascunde atata bogatie sufleteasca, incat noua n-ar trebui un an ca sa descifram viata lor de o noapte sub cerul liber!
O pozitie dintre cele mai pitoresti
Cuartierul general al englezilor de la Sinaia e situat intr-o pozitie din cele mai pitoresti. Perspectiva o descriu, cu mandria lor legitima, Bucegii, cu crestetele inzapezite. M.S. Regele, oferind escursionistilor englezi acest colt minunat, desigur a voit sa le arate cat de bine i-a inteles. Si nu m-a surprins deloc cand domnul Cozens Hardy mi-a afirmat ca, in originalele sale calatorii, n-a intalnit colt atat de minunat ca acesta de la Sinaia.
In tabara englezilor
Corturile sunt in numar de sase si anume: doua dormitoare compuse din mobilier complet, o sala de receptie si de mancare, o bucatarie, o camara si o odaie pentru servitori. Intregul mobilier se strange si se pune in saci si in cufere. Mancarea e preparata de un bucatar specialist, care intrebuinteaza niste masini pe acelasi sistem ca masinile Sirius. (...) M.S. Regele a invitat la dejun pe dna si d. Cozens Hardy si Suveranul s-a interesat de aproape de escursiunile ce au facut (...).
Din "Universul", 13 septembrie 1912; texte selectate de Veronica Bectas