Un grup de vreo 300 de studenti a plecat dupa congresul de la Craiova in excursie la Targu Jiu; aici au fost intampinati de autoritatile locale, in frunte cu prefectul judetului si primarul orasului. La ora 12 li s-a servit masa si apoi, in trasuri si carute, au plecat la "Runc", vizitand frumoasele pozitiuni si izorul de acolo. Reintorcandu-se in Targu Jiu, au mai vizitat orasul, iar a doua zi au pornit spre Lainici si Paiusi. Frumoasele pozitii ale Vaii Jiului au desfatat privirile excursionistilor, dar aceste frumuseti au impresionat in chip placut mai ales pe fratii nostri de peste hotare.
In gara la Targu Jiu
Spre seara au pornit spre Targu Jiu, unde mai intai au vizitat parcul, iar mai apoi au mers spre gara. Aici, d. Octav Cocorascu, student, care, impreuna cu d. Pompiliu Costescu, student, si cu autoritatile locale, a aranjat primirea excursionistilor, spuse cateva cuvinte de ramas bun, la care a raspuns d. Cancel, presedintele congresului. Autoritatile au urcat in tren, alaturi de congresisti. In gara Filiasi, d. prefect Cocorascu a oferit studentilor o racoritoare, urandu-le drum bun.
Studentii, in Capitala
Ajunsi in Capitala, un mare grup de studenti bucovineni, vienezi si ieseni au ramas sa o viziteze. Ziua au facut plimbari la Sosea, pe Calea Victoriei. Au vizitat apoi Palatul Regal, Ateneul, muzeele... Seara, cu un grup de studenti bucuresteni, au luat masa impreuna, apoi s-au fotografiat. In urma, au fost condusi la gara, unde, la plecarea trenului, studentii bucovineni, vienezi si ceilalti care plecau au multumit dlui Cancel, presedintele centrului Bucuresti, si dlui Emil Diaconescu, secretarul "Centrului", care venisera impreuna cu alti studenti ca sa-i petreaca la gara.
Infiintarea institutului filarmonic national
Duminica, Institutul Filarmonic National si-a sarbatorit 10 ani de la fondarea lui. Membrii "Cercului cultural studentesc" de pe langa acest institut au asistat in corpore, dimineata, la sfanta liturghie si Te Deum-ul oficiat in Biserica Antim Ivireanul, iar dupa-amiaza, la ora 2, s-a tinut la sediul insitutului o sedinta festica, cu un bogat program muzical. Directorul Institutului, d. I. Costescu, a facut o dare de seama asupra imprejurarilor in care s-a infiintat institutul si a fazelor prin care a trecut in cei zece ani de existenta.
Mare film mare!
Societatea Romana "Film arta", Leon M. Popescu, prezinta "Independenta Romaniei, razboiul romano-ruso-turc 1877-1878. Filmul a fost executat cu concursul armatei romane si al artistilor Teatrului National din Bucuresti. Vor avea loc trei reprezentatii, cu inceputul de la 5-7 si de la 8 jumatate la 12 noaptea.
Din "Universul", 25 septembrie 1912; texte selectate de Tudor Cires