Din Constanta ni se comunica un fapt care, desi in aparenta e motivat de drepturile pe care le-ar avea Italia, din cauza starii de razboi in care se afla, prezinta o deosebita gravitate, intrucat e vorba de o ofensa adusa tarii noastre. Un vas de razboi italian a oprit vaporul "Imparatul Traian" si, dupa ce l-a supus unei perchezitii, a declarat prizonieri de razboi pe trei supusi otomani, care se aflau pe bordul vaporului, plecand spre Egipt. Cazul e cu atat mai grav si surprinzator, cu cat Italia s-a mai supus o data unui asemenea incident cu Franta si a fost silita apoi sa acorde satisfactie, deoarece guvernul francez nici n-a voit sa stea de vorba asupra incidentului pana cand nu vor fi pusi in libertate supusii otomani facuti prizonieri pe bordul vasului francez (...).
O eroare diplomatica a Italiei?
Gestul Italiei fata de Romania, date fiind legaturile de prietenie, a facut o impresie penibila in cercurile noastre politice si diplomatice, cu atat mai mult cu cat persoanele suspectate si ridicate de pe vaporul "Imparatul Traian" nu sunt ofiteri ci, dupa cum anunta o telegrama ulterioara, e vorba de doi studenti si un profesor. Ramane sa vedem daca guvernul nostru va putea si va sti sa aiba atitudinea Frantei spre a obtine cat mai repede satisfactia ceruta de imprejurari.
Cum a decurs incidentul
Iata stirile ce le-am primit asupra acestui incident: "Constanta, 8 august. Azi dimineata a sosut in localitate, venind din Alexandria, vaporul «Imparatul Traian», care in ziua de 30 iulie, pe cand era in drum spre Alexandria, la o departare de 6 mile de acel port, a fost oprit de vasul de razboi italian «Duca degli Abruzzi», iar un ofiter si doi subofiteri de pe acel vapor venind pe bordul vaporului roman au cercetat actele vaporului si ale pasagerilor. Cu acea ocazie au declarat ca prizonieri de razboi pe trei pasageri turci care calatoreau spre Egipt. Acesti trei pasageri au fost ridicati si transportati pe bordul vasului italian, dupa care «Imparatul Traian» si-a continuat calatoria (...)."
Cine ar putea fi suspectii?
Printre pasagerii imbarcati la clasa a III-a se aflau si acesti trei calatori imbarcati la Constantinopol: doi studenti de la facultatea de drept din Cypru si un profesor doctor de la facultatea de medicina din Damasc. Cei dintai nu aveau alte acte decat cartile de legitimatie, iar doctorul numai cartea de vizita. Ofiterul italian, banuind ca pot fi ofiteri turci care vor sa treaca prin Egipt in Tripolitania, i-a declarat prizonieri de razboi si i-a cerut dlui Perieteanu, comandantul vasului romanesc, predarea lor. Numitii protestand, au fost transportati pe bordul vaporului italian. (...) Dupa cat suntem informati, prizonierii vor fi transportati in Itaia, si, dupa ce se va stabili identitatea lor, in cazul in care nu vor fi fiind ofiteri, vor fi retrimisi la Alexandria.
Din "Universul", 10 august 1912; texte selectate de Veronica Bectas