x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Manevrele sanitare militare

Acum 100 de ani. Manevrele sanitare militare

26 Sep 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Manevrele sanitare militare

Conferintele preliminare au inceput ieri in localul spitalului militar "Regina Elisabeta". La ora 8, de fata fiind d. gen. dr. Papillian, doamnele din societatea "Crucea Rosie", in cap cu dna Irena Campineanu, si toti ofiterii medici, d. capitan Panaitescu, comandantul companiei II sanitare, a vorbit despre "Mobilizarea serviciului sanitar". Conferinta aceasta avand un caracter secret si confidential, a fost rezervata numai ofiterilor activi si ofiterilor sanitari.

Laboratorul de pe camp
Domnul capitan Medic M. Ciuca de la spitalul militar "Regina Elisabeta" a vorbit despre "Aplicatiunile practice ale laboratoarelor volante la camp". Domnia sa a aratat ca apa e agentul fizic care mai totdeauna face ravagii in unitatile militare care se servesc de ea. De aceea, acestui element trebuie sa i se dea o luare aminte deosebita si aceasta se face usor cu ajutorul laboratoarelor volante, instalate pe camp. Diversele epidemii pot fi facute cunoscute si pot fi combatute in mod eficace cu ajutorul acestor laboratoare, care inlatura o sumedenie de dezavantaje, dand medicului putinta sa stabileasca un diagnostic in 24 de ore.

Manevre stranse vs. libere
Domnul maior I. Popescu, ofiter de stat-major din batalionul 2 de vanatori, vorbind despre "Cunostinte militare trebuincioase medicilor", si-a inceput cuvantarea multumind dlui general dr. Papillian si colonelului Vicol pentru cinstea ce i-au facut de a-l alege cu prilejul acestor manevre. D. maior Popescu face o comparatie intre manevrele stranse si manevrele libere si constata superioritatea acestora din urma. Domnia sa da explicatiuni amanuntite asupra terenului pe care azi se fac luptele manevrelor sanitare, pe campul de langa Pantelimon.

"Starea normala e razboiul"
Vorbind despre initiativa, conferentiarul arata ca ea lipseste corpului nostru ofiteresc. E drept insa ca aceasta stare de lucruri e conditionata de o serie de imprejurari speciale. In legatura cu initiativa, e doctrina, adica chipul de a lucra spre atingerea unei tinte comune. (...) Timpul de pace, dupa cum s-a spus, e o otrava a initiativei, el constituind o stare exceptionala; pentru militar, starea normala e razboiul.

Ofiterii arbitri si ofiterii informatori
In a doua parte a conferintei sale, d. maior Popescu se ocupa de ofiterii arbitri si de ofiterii informatori. Rolul arbitrilor e acela de a inlocui sanctiunea glontului, care singura ar determina situatiunea unui partid sau altul, cu prilejul manevrelor. Trupele scoase din lupta de catre ofiterii arbitri sunt trupe care, daca ar fi fost o adevarata stare de razboi, lucrand asa cum au lucrat, ar fi fost nimicite. Ofiterii informatori au datoria sa relateze la timp cea mai mica miscare caracteristica. Ei sunt de doua feluri: ofiteri informatori trimisi de comandant si ofiteri informatori care au rolul de ajutare a ofiterilor arbitri (...).
Din "Universul", 27 septembrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×