Din sorginte sigura sunt in masura a da amanunte importante cu privire la unele masuri militare luate in Basarabia de guvernul rusesc. In primul rand s-a putut astazi afla ca pe timpul protestarilor din Romania constra serbarilor centenarului Basarabiei, numerosi agenti rusi au fost trimisi in principalele orase ale Romaniei spre a observa manifestatiile de protestare. S-a luat nota de continutul numeroaselor discursuri tinute atunci. Acesti agenti, nu stiu din care motive, reveniti in Rusia, au facut rapoarte mincinoase si exagerate, zicand ca manifestatiile au luat proportii ingrijoratoare pentru Rusia si ca cel mai mare ideal de acum al romanilor este sa reintre in posesia Basarabiei.
Atitudinea presei ruse
Ca un prim efect al acestor comunicari a fost atacul unei parti din presa rusa, in special din Basarabia, contra Romaniei. O revista din Odessa si-a permis chiar sa ameninte Romania, sub cuvant ca a uitat de sangele varsat de rusi pentru tara noastra. O alta gazeta, "Odeskii Listoc", a publicat o serie de articole aratand ca Basarabia e primejduita de Romania si ca gruvernul rus trebuie sa ia grabnice masuri de paza spre a fi gata la orice eventualitate. Numitul ziar s-a aratat si azi se arata inca foarte alarmat de faptul ca in Basarabia se afla prea putina armata si ca in lungul lui Prutul nu e destul de bine pazit.
Zvonuri ridicole
In zilele serbarilor centenarului, atunci cand in Basarabia s-a aflat ca in Romania se vor face manifestatii de protestare, zvonurile cele mai desantate, unele in adevar ridicole, au fost raspandite la Chisinau, Odessa etc. Dintre acestea, zvonul cel mai lesne crezut a fost ca armata romana este mobilizata si ca nu asteapta decat un ordin spre a intra in Bsarabia. Zvonul a circulat cu atata persistenta incat pot afirma cu siguranta ca mai multi proprietari au parasit Chisinaul si mai multe banci si-au stramutat capitalul in alte orase.
Masuri militare
Dar oricat de copilaresti au fost aceste zvonuri si aceasta alarmare, totusi se pare ca oficialitatea rusa, sub influenta campaniei de presa, a decis sa intareasca garnizoana Basarabiei si sa ia unele masuri destul de semnificative. Dintre acestea din urma este si dispozitia ca toate posturile militare si de paza de pe litoralul Prutului sa fie legate intre ele prin fire telefonice si telegrafice, iar din distanta in distanta sunt posturi de centrale, care corespund prin telefoane si telegraf cu autoritatile superioare respective, iar acestea cu guverantorul Basarabiei. Pot sa mai adaug ca in ultimul timp s-a lucrat cu febrilitate pentru asemenea fire. In momentul cand scriu aceste randuri se fac incercari daca firele functioneaza pe toata linia.
Din "Universul", 7 august 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache